پایگاه خبری کازرون نیوز | kazeroonnema.ir

کد خبر: ۲۴۳۷
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۱۰:۳۲
اگر سال گذشته در روز هوای پاک تیغه­های ماشین­های راه­سازی را به جان دریاچه بین­المللی پریشان انداختیم، امسال و در روز زمین پاک آتش جهلمان را بر نیزارهای حاشیه تالاب پریشان گشودیم تا بار دیگر ما (دقیقاً همه­ی ما) نظاره­گر سند دیگری بر بی­تدبیری و ناتوانیمان پیرامون حفظ آنچه که زندگیمان را مدیونش هستیم، باشیم.
 

 

                        تصویر هوایی دریاچه پریشان ـ منطقه آتش گرفته شده در 2 اردیبهشت

 

اگر سال گذشته در روز هوای پاک تیغه­های ماشین­های راه­سازی را به جان دریاچه بین­المللی پریشان انداختیم، امسال و در روز زمین پاک آتش جهلمان را بر نیزارهای حاشیه تالاب پریشان گشودیم تا بار دیگر ما (دقیقاً همه­ی ما) نظاره­گر سند دیگری بر بی­تدبیری و ناتوانیمان پیرامون حفظ آنچه که زندگیمان را مدیونش هستیم، باشیم.
 
صبحگاه دوم اردیبهشت ماه، سواحل غربی دریاچه­ی پریشان کازرون، باز هم شاهد آتش­سوزی گسترده­ای بود که نظیرش را حداقل طی دوسال گذشته در این منطقه شاهد نبودیم. طبق برآوردهای اولیه وسعت این آتش­سوزی و گستردگی آن (همانطور که در تصویر ملاحظه می­کنید) بالغ بر صد هکتار بوده است.
 
بحران به وجود آمده علاوه بر آنکه تخریب بخش گسترده و قابل توجه دیگری از زیستگاه­های حاشیه دریاچه پریشان که این روزها میزبان برخی گونه­های پرنده­ای ساکن در دریاچه و محل زیست برخی جانواران و همچنین حشرات متعددی است را به دنبال داشت، موجب ایجاد تغییرات شدیدی در بستر خاک دریاچه و از بین رفتن برخی مواد آلی موجود در آن شد.
 
در کنار اما و اگرهای متعددی که در این خصوص وجود دارد، بررسی علل وقوع چنین فاجعه­ای می­تواند ضمن شفاف نمودن موضوع، راه­های پیشگیری از تکرار مجدد و یا کاهش دامنه­ی آن را نیز بیان نماید.
 

برای بررسی این نکته که آیا واقعاً این آتش­سوزی تعمدی بوده یا خیر بایستی نگاهی کوتاه به داده­های موجود در این آتش­سوزی بیافکنیم. برای ورود به بحث، موضوع را به دو دسته کلی عمدی و غیرعمدی تقسیم نموده و متغییرهای هر یک را مرور می­کنیم.

 

حالت اول: عمدی

برای بررسی تعمدی بودن این آتش­سوزی بایستی بحث را در دو محور تقسیم کرده و به پیش برد. نخست آنکه آیا داده­های موجود می­توانند بیانگر حرکتی خاص برای سوزاندن نیزارها باشند و دوم آنکه در صورت تعمدی بودن چه هدفی را دنبال می­نماید؟ بنابراین در نگاه ابتدایی داده­های موجود را اندکی مرور می­کنیم:

 

چه کسانی به منطقه­ی آتش گرفته دسترسی دارند؟

آتش­سوزی دوم اردیبهشت در قسمت غربی دریاچه پریشان و در محوطه­ی بین پاسگاه محیط­زیست، روستای زوالی و شهرنجان تا روستای پل­آبگینه به وقوع پیوسته است. کسانی که با حاشیه­های دریاچه پریشان ارتباط دارند، خیلی خوب می­دانند منطقه­ای که در جریان این آتش­سوزی از بین رفته، صرفاً توسط بومیان محل قابل دسترسی بوده و عملاً توسط گردشگران و رهگذران دسترسی به آنجا وجود ندارد، چراکه جذابیت ویژه­ای به لحاظ اکوسیستمی در آن یافت نمی­شود. مگر آنکه گروهی علمی برای انجام تحقیقاتی خاص (به عنوان مثال شناسایی و یا سرشماری پرندگان و موجودات خاص آن ناحیه) به این قسمت دریاچه پریشان مراجعه نمایند.

 

چه کسانی در زمان شروع آتش­سوزی می­توانستند به منطقه دسترسی داشته باشند؟

نکته­ی قابل تأمل دیگر در این میان زمان شروع آتش­سوزی است. طبق گفته­های مأمورین آتش­نشانی و بنا بر اظهارات بومیان، زبانه­های آتش از سحرگاه امروز مشاهده شده و نخستین مراجعه­ی مأمورین به منطقه نیز در ساعات ابتدایی روز بوده است. بدون شک در منطقه­ای که دسترسی عمومی و فراگیری به آن وجود ندارد، افراد ناآشنا به محل نمی­توانند سحرگاه وارد محل شوند.

 

محل شروع آتش­سوزی

آنچه که در این میان بیش از همه جالب توجه است، محل شروع آتش­سوزی است. باز هم بنا بر اظهارات کارشناسانِ حاضر در محل و همچنین مشاهداتی که از ارتفاعات مشرف به منطقه صورت گرفته، آتش­سوزی از دل نیزارها شروع و به سمت حاشیه­ها پیش­روی داشته است.

 

بر این اساس اجازه دهید، یکبار دیگر صورت مسئله را مبتنی بر این سه فاکتور اصلی مرور کنیم:

آیا آتش­سوزی که سحرگاه امروز در دل نیزارهای حاشیه دریاچه پریشان که تنها بومیان منطقه به آن دسترسی داشته­اند، می­تواند عمدی باشد؟

بگذارید جواب این سوال را با اندکی تأخیر بدهیم. و این بار مرور کنیم که چنانچه آتش­سوزی تعمدی بوده باشد با چه هدفی صورت گرفته؟

 

الف) احداث جاده

ـ به دلیل حساسیت­های متعددی که چند وقت اخیر در خصوص احداث جاده در حاشیه دریاچه پریشان صورت گرفته، این مولفه نخستین نکته­ای است که به ذهن می­رسد. اما واقع امر آن است که محل سوخته شده هم از جاده­ی یاد شده فاصله دارد و هم اینکه احداث مسیری فرضی در آن ناحیه، نیاز خاصی را برطرف نمی­کند. بنابراین آتش­سوزی با هدف ساخت جاده بسیار بعید به نظر می­رسد. (گرچه چنانچه در آینده مشخص شد که کارشناسان!!! مسیری را در این قسمت مطالعه کرده­اند، مسئله شکل دیگری را به خود می­گیرد).  

 

ب) اقدامی اعتراضی

ـ در نگاهی دیگر می­توان متصور شد عده­ای در پی حرکتی اعتراضی دست به چنین اقدامی زده­اند. این امر نسبت به مولفه­ی پیشین بیشتر قابل بررسی است. در این مورد ابتدا بایستی ریشه­های اعتراض­های احتمالی را بررسی نمود:
 
الف) اعتراض به عملکرد متولیان دریاچه (مانند محیط­زیست، شیلات و...): موارد متعددی وجود دارد که بومیان یک منطقه در اعتراض به عملکردهای دولتی و نارضایتی از قوانین حاکم بر یک محدوده، دست به چنین اقداماتی زده­اند. در خصوص دریاچه پریشان نیز اگر اعتراض فرضی از این دست بوده باشد، می­تواند نسبت به مسائلی از جمله جلوگیری از گسترش زمین­های کشاورزی، تشدید فعالیت­های دادگستری و اداره آب در برخورد با چاه­های غیرمجاز و... صورت گرفته باشد.
 

ب) اعتراض نسبت به پیشگیری از ساخت جاده: در این خصوص گرچه این فرض نیز اندکی بعید به نظر می­رسد، چراکه مدافعان ساخت جاده در حاشیه دریاچه پریشان می­دانند با چنین اقداماتی برگ­های برنده­ی خود را از دست داده و فرصت چانه­زنی برای ساخت جاده را از دست می­دهند، اما به هر روی می­توان این احتمال را هرچند خفیف، مدنظر قرار داد. چراکه گروه­های راهسازی پیش از این و در جریان ساخت جاده ثابت کرده بودند که با بی­توجهی کامل و در مقابل چشمان مأموران محیط­زیست می­توانند چندین هکتار نیزاری را که بر سر راهشان قرار داشت را در اندک زمانی به آتش بکشند.

 

ج) گسترش زمین­های کشاورزی

وقوع خشکسالی اخیر در دریاچه پریشان و به تبع آن حوزه­ی آبخیز مربوط به این تالاب، رکود کشاورزی در سطح منطقه را موجب شده است. گرچه سال گذشته بسیاری از کشاورزان با حفر چاه­های غیرمجاز و یا افزایش غیرقانونی عمق چاه­های دارای پروانه، از تبعات این خشکسالی به نفع خود کاستند، ولی به روی تابستان پیش­رو و بحرانی را که می­توان از هم­اکنون پیش­بینی نمود، برای بسیاری از کشاورزان دلهره­آور است.
 
از سویی نیز گسترش زمین­های کشاورزی و نفوذ کشاورزان و حاشیه­نشینان تالاب به حریم آن در پی خشک­شدن­های معمول آب دریاچه پریشان، امری پرسابقه در این منطقه به شمار می­آید. چه بسا مناقشاتی که گهگاه میان اداره محیط­زیست و برخی روستائیان بر سر زمین­های تملک شده در حریم دریاچه پریشان به وجود می­آید (و از طنز روزگار نیز گاهی که دریاچه در یک فصل کم آب و بستر خشک شده توسط عده­ای سودجو به عنوان ملک کشاورزی تصاحب می­شود، در فصل دیگری که پرآب شده و آب به بستر پیشین بازمی­گردد، مورد اعتراض سودجویانی که اینک خود را مالک می­نامند قرار گرفته و گاهاً خواستار باز شدن جوی­های حاشیه تالاب جهت کاهش آب آن می­شوند!!!)
 

تأمل بیشتر در مورد گسترش زمین­های کشاورزی این احتمال را به دست می­دهد که چنانچه اشخاصی با چنین هدفی اقدام به آتش­زدن نیزارها نموده­اند، گمان کرده­اند پس از گذشت مدت زمان اندکی (که می­تواند پیش از تابستان هم باشد)، نیزارهایی که به گمان آنها راکد و بی­خاصیت بوده­اند، به زمین­های کشاورزی تبدیل شوند. آن هم زمین­هایی که در خشکسالی پیش­رو می­تواند با توجه به نزدیکی چند متری به آب دریاچه پریشان، بحران آب آنها را کاسته و محصول خوبی را برایشان به ارمغان آورد.  

 

حالت دوم: غیرعمدی

اگر این آتش­سوزی غیرعمدی صورت گرفته باشد، بایستی علتی برای شروع آن متصور شد. این علت می­تواند در یکی از صورت­های زیر محقق شود:

 

عامل انسانی (مانند افتادن غیرعمدی کبریت روشن، سیگار خاموش نشده و...)

در این مورد بنا بر واقعیات موجود در خصوص زمان شروع آتش­سوزی (سحرگاه) و محلی که شعله­های آتش از آنجا شروع شده­اند (در وسط نیزارها)، این عامل اندکی بعید به نظر می­رسد.

 

عامل طبیعی

عامل­های طبیعی در وقوع چنین آتش­سوزی­هایی تنها در مناطق ویژه که یا تحت تأثیر گرمای شدید بوده­اند به وقوع می­پیوندند و یا آنکه توسط گیاهانی خاص که قابلیت احتراق را بصورت طبیعی دارا بوده و با آتش­گرفتنشان به حفظ چرخه­ی طبیعت نیز کمک می­کنند به وجود می­آید. در مورد دریاچه پریشان به دلیل شروع آتش­سوزی، پیش از طلوع آفتاب و در هوایی نسبتاً خنک و همچنین در محیطی که فاقد گیاهان اشاره شده در سطر پیش هستند، این عامل نیز خارج از منطق به نظر می­رسد.

 

حال در نهایت بار دیگر سوال کلیدی را مرور می­کنیم:

آیا آتش­سوزی که سحرگاه امروز در دل نیزارهای حاشیه دریاچه پریشان که قابلیت ویژه­ای به لحاظ گردشگری نداشته و تنها بومیان منطقه به آن دسترسی داشته­اند، می­تواند عمدی باشد؟
 
                                                                                                     منبع : وبلاگ راه راه می شویم
 
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
MALAYSIA
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۸۸/۰۲/۰۳
0
0
این رفتار وحشیانه نشانی از یک تمدن چند هزارساله نیست..
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۱:۳۷ - ۱۳۸۸/۰۲/۰۴
0
0
واقعا شرم اور است.باید بگرییم به حال دریاچه.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
مخاطبین محترم؛
۱) کازرون نما، معتقد به آزادی بیان و لزوم نظارت مردم بر عملکرد مسئولان است؛ لذا انتشار حداکثری نظرات کاربران روش ماست. پیشاپیش از تحمل مسئولان امر تشکر می کنیم.
۲) طبیعی است، نظراتي كه در نگارش آنها، موازین قانونی، شرعی و اخلاقی رعایت نشده باشد، یا به اختلاف افكني‌هاي‌ قومي پرداخته شده باشد منتشر نخواهد شد. خواهشمندیم در هنگام نام بردن از اشخاص به موازین حقوقی و شرعی آن توجه داشته باشید.
۳) چنانچه با نظری برخورد کردید که در انتشار آن دقت کافی به عمل نیامده، ما را مطلع کنید.
۴) در صورت وارد کردن ایمیل خود، وضعیت انتشار نظر به اطلاع شما خواهد رسید.
۵) اگر قصد پاسخ گویی به نظر کاربری را دارید در بالای کادر مخصوص همان نظر، بر روی کلمه پاسخ کلیک کنید.
مشاركت
آب و هوا و اوقات شرعی کازرون
آب و هوای   
آخرين بروز رساني:-/۰۶/۰۲
وضعيت:
سرعت باد:
رطوبت:%
°
كمينه: °   بیشینه: °
فردا
وضعيت:
كمينه:°
بیشینه:°
کازرون
۱۴۰۳/۰۹/۱۰
اذان صبح
۰۵:۱۶:۱۵
طلوع افتاب
۰۶:۴۰:۲۲
اذان ظهر
۱۱:۵۲:۵۱
غروب آفتاب
۱۷:۰۳:۵۸
اذان مغرب
۱۷:۲۱:۲۳