چكيده:
در جهان امروز عدالت و توزيع عادلانه ثروت جزء جداييناپذير اهداف هر جامعهاي است. تا كنون عوامل گوناگوني جهت رسيدن به اين امر توسط صاحبنظران چه به صورت تئوري و چه به صورت عملي بيان شدن است. ازاينرو، عوامل معنوي مانند رعايت اخلاق، رفتار خداپسندانه، تعادل مصرف، عدم افراط و تفريط، رعايت حقوق يكديگر و غيره و عوامل مادي مانند تعادل عرضه و تقاضا، توسعه توليد، تعادل مصرف و توليد، اخذ ماليات و غيره از اهميت بيشتري برخورداربودهاند. از بين عوامل مادي، ماليات به عنوان شاخص تعادل اقتصادي- اجتماعي بحث عمده صاحبنظران را در ايجاد عدالت را تشكيل ميدهد.
دراينجهت، هرگونه كاركردي خود بايد تابع قواعد و مقرارت خاصي باشد. از اين رو، دستاندركاران اقتصاد و امور مالي با كمك ساير قوانيني در خصوص توزيع عادلانه ماليات در سطوح و لايههاي اجتماعي تعريف و تصويب كردهاند. جامعه ما نيز بر اساس نوع ايدهئولوژي، جهانبيني و فرهنگ حاكم، قواعد و مقررات حقوقي خاص خود را وضع نموده است.
با عنايت به مطالب فوق و ضرورت ايجاد ساخت و كار مناسب، شوراي عالي انقلاب فرهنگي به منظور رشد و بالندگي علمي دانشجويان رشتههاي مالي اقدام به بازنگري و تصويب دروس مربوطه نمود. از جمله اين اقدامات، تدوين سرفصلهاي مربوط به درس حسابداري مالياتي است. لذا، مؤلفان طي سالها كه عملا درگير با تدريس دروس رشته حسابداري بوده اند، با توجه به بررسي متون و ديدگاههاي فراگيران و همكاران دانشگاهي و سهولت يادگيري، مجموعهاي كاربردي و مالياتي را تحت عنوان حسابداري مالياتي براي استفاده خودآموز دانشجويان تنظيم نمودهاند. لازم به ذكر است كه اين كتاب بر اساس شيوههاي علمي تدريس به گونه اي تنظيم شده است كه دانشجو بتواند در پايان هر جلسه كلاسي به صورت خودآموز ميزان يادگيري خود را با استفاده از پرسشهاي چند گزينهاي ارزيابي نمايد. تاكيد كتاب بيشتر بر مباحث مربوط به مقاطع كارشناسي و كارداني ميباشد. اين كتاب، به سه بخش و هشت فصل تقسيم شده است. بخش اول دربرگيرنده كليات، شامل فصول تعاريف و مفاهيم و تركيب درآمدها و مخارج دولت است. در بخش دوم ماليات بر دارايي شامل دو فصل ماليات بر ارث و ماليات بر نقل و انتقال و حق واگذاري املاك ميباشد. در بخش سوم ماليات بر درآمد، شامل چهار فصل ماليات بر درآمد اجاره، ماليات بر درآمد حقوق و دستمزد، ماليات بر درآمد مشاغل و ماليات بر درآمد اتفاقي مور بحث قرار گرفته است.
مولفان:
دكتر اسفنديار دشمنزياري عضو هيئت علمي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و مدرس دانشگاه آزاد اسلامي
عليرضا ثابتي: مدرس دانشگاه، عضو انجمن حسابدري و انجمن حسابداران خبره ايران