|
منوچهر مظفریان- شیراز: چاپخانهی کورش 1349
سرآغاز: چون حوزه شهرستان کازرون، مرکز قدرت دو سلسله بزرگ و نیرومند از سلاطین تاریخ پیش از اسلام ایران بوده و علاوه بر اینکه تمدنی درخشان را در دامن خویش پرورش داده، با مراکز تمدن های باستانی آسیای صغیر همسایگی داشته؛ آثار و نشانه های ارزنده ای از زندگی گذشته این ملت کهنسال را در خود جای داده است.
معرفی این آثار باستانی که از نظر هنری و تاریخی، واجد ارزش فراوانی است در روشن ساختن نکات تاریک تاریخ وطن نقش عمده داشته جوانان را به ارزشی هنری آن ها، سهم عظیم این ملت در پی ریزی تمدن بشری، آشنا می سازد.
این کتاب در 41 صفحه در قطع وزیری شامل مقدمه و ده بخش با زمینه آثار تاریخی به این شرح است: آثار تاریخی تنگ چوگان- سایر نقوش تنگ چوگان- آثار و بقایای شهر شاپور، در برگیرنده: (دو آتشکده- کاخ ساسانی و قلعه شاپور)- سایر آثار مکشوفه در شاپور- آرامگاه کورش اول معروف به گور دختر- کتیبه سرمشهد و نقش بهرام دوم- آتشکده ی کازرون- آتشکدهی جره- خانقاه علیا و نقش تیمور. به همراه تصاویری از اماکن تاریخی نامبرده شده.
در بخش سایر آثار مکشوفه در شاپور این کتاب چنین آمده: ضمن کاوش هایی که در شهر شاپور انجام گرفته علاوه بر آثار فوق اشیاء دیگری نیز کشف شده است:
1- دو کتیبه کشف شده که در وقایع شهریورماه 1320 ضمن غارت اثاثیه منزل هیئت علمی فرانسوی در شاپور از بین رفته است. این دو کتیبه حاوی نام های اشخاص می باشد.کتیبه اولی شصت سانتی متر بلندی و چهار سطر نوشته به شرح زیر دارد.
2- چند قطعه موازئیک عالی نیز در یکی از تالارها بدست آمده که مقداری از آن به موزه ایران باستان و مقداری هم که سهم دولت فرانسه شده به موزه لوور منتقل گردیده است نقش موزائیک های مکشوفه، یکی از آن ها یک زن نشسته ای را نشان می دهد که شیئی مانند چنگ در دست دارد و دیگری زنی با لباس بلند که روی زمین افتاده و در حالی که گلی افشان در دست گرفته مشغول رقص می باشد.