|
کازرون نما: آنچه در ادامه می آید قسمتی از پاسخهای آیت الله حاج شیخ اسدالله ایمانی به سؤالات فصلنامهی پیام حوزه است که به معرفی حوزه علمیه کازرون اختصاص یافته است. این مصاحبه در بهار 1374 در نشریهی مذکور منتشر شده است .
در زمینه تاسیس حوزه علمیه شهرستان کازرون و تحولات مختلف آن در طی قرون و اعصار منابع مستقلی در اختیار نیست، تنها در مورد مدرسه علمیه صالحیه که از زمان صفویه باقی مانده بود اطلاعاتی از وقفنامه های موجود و سایر منابع محلی به دست آمده است . ولی با ملاحظه مجموعه آثار باقی مانده می توان به تشکیل مدارس قرائت، و آموزش قرآن و فقه و حدیث در قرنهای سوم تا هشتم و به حوزه علمی شیخ ابواسحق(1) و شاگردان وی در طول چندین قرن به عنوان نمونه اشاره کرد .
واقف علاوه بر تاسیس این مدرسه اقدام به حفر یک رشته قنات آب شرب و کشاورزی جهت اهالی شهر می نماید که نیمی از آن را وقف مدرسه می کند .
ضمنا رقبات فراوانی از قبیل حمام، آسیاب آبی، کاروانسرا، بازار، قنوات مختلف آب شرب و کشاورزی، باغات و مزارع بسیاری وقف مدرسه علمیه صالحیه کرده که متاسفانه بر اثر گذشت زمان و کم توجهی متولیان مربوط و برخورد منفی حکومتهای گذشته، اغلب رقبات مذکور منهدم و ویران شده و احیانا به خاطر تغییر اساسی، اثری از آنها در نقشه جغرافیایی موجود، دیده نمی شود و موقوفات باقی مانده نیز به خاطر اهمال کاری اداره اوقاف و امور خیریه در گذشته به حالت اول باز گردانده نشده و طبعا دارای عواید لازم نیستند .
پی نوشت:
1) مقبره شیخ ابواسحق در قسمت قدیمی شهر و مقابر شاگردان وی در اطراف شهرستان موجود است .
2) روستای دوان در 12 کیلومتری کازرون و مقبره محقق دوانی در همین روستا واقع است .
3) اطلاعات مربوط به این دو دوره در کتاب فردوس المرشدیه و رحلة ابن بطوطه و رساله هایی که در باره شرح حال محقق دوانی نوشته شده، آمده است