بسياري از دانشآموزان روزهاي پيش از امتحان را تا حد امکان به مطالعه ميپردازند و تصور ميکنند که غذا و استراحت مانع مطالعه ميشود، در صورتي که با تغذيه صحيح ميتوان بازده فکري را افزايش داد. به کارگيري نکات و توصيههاي زير توان شما را براي يادگيري بهتر و موفقيت در امتحانات افزايش ميدهد.
• در زمان کار يا مطالعه غذا نخوريد و براي اين کار زمان خاصي را در نظر بگيريد تا با آرامش بيشتري غذا بخوريد، در عين حال از مصرف زياد شيريني و تنقلات خودداري کنيد. اين خوراکيها ممکن است در نگاه اول انرژيزا به نظر برسد اما بايد توجه داشت که اين قابليت در آنها بسيار کم دوام است و پس از مدتي احساس خستگي بيشتري به شما خواهد داد.
• بررسيهاي دانشمندان نشان ميدهد که غذاهاي نشاستهاي مانند ماکاروني، برنج و نان به دليل تاثير در کيفيت خواب در شب امتحان مفيد است.
• در صبح روز امتحان نيز بهتر است به منظور افزايش کارايي مغز، از مواد سرشار از پروتئين يا سرشار از فيبر مانند تخممرغ، نان تست با عسل يا برشتوک استفاده شود.
• کارشناسان تغذيه به دانش آموزاني که اضطراب زيادي دارند و نميتوانند صبحانه مفصل بخورند ، توصيه ميکنند از موز و مقداري کشمش استفاده کنند.
• بعضي از دانشآموزان به دليل اضطراب زياد امتحانات خود را خراب ميکنند، بنابراين بهتر است براي مقابله با اين اضطراب از غذاهاي مناسب استفاده کنند. بعضي از سبزيها از قبيل ريحان، نعنا، کاهو و سيب در کاهش اضطراب بسيار مفيد است.
• خوردن نان و پنير و گردو يا تخممرغ يا يک ظرف عدسي در روز امتحان کمک ميکنند تا در طول امتحان آرام باشيد. همچنين خوردن عسل و نوشيدنيهاي حاوي عسل در کاهش اضطراب بسيار موثر است.
• خوردن جگر، گوشت و ماهي کمک زيادي به کاهش اضطراب ميکند زيرا کمخوني نيز يکي از دلا يل کاهش يادگيري و تمرکز است.
• خوردن آجيل مغزدار از قبيل بادام، کشمش، فندق، گردو و نخودچي که سرشار از منيزيم بوده و کمبود آن يکي از علل کاهش يادگيري است.
• از خوردن زياد شيرينيها، چيپس، نمک، تخمه، غذاهاي چرب و انواع نوشيدنيهاي گازدار در شب امتحان خودداري کنيد زيرا اينها نميگذارند در شب امتحان خواب راحتي داشته باشيد.
• در ساعات مطالعه از خوردن ماست ترش و دوغ ترش بپرهيزيد و خوردن روزانه شير و همچنين ماست شيرين را فراموش نکنيد.
• در ايام امتحان، بيشتر مواظب سلامت خود باشيد تا در معرض سرماخوردگي، گرمازدگي، مسموميتهاي غذايي و اختلالات هضم قرار نگيريد و از خوردن غذا، بيرون از خانه جدا خودداري کنيد. غذاي خود را خوب بجويد و آرام ميل کنيد.
• در طول روز (اما نه همراه غذا) آب کافي بياشاميد (بيش از نيم ساعت پيش از غذا و يکي دو ساعت پس از غذا اشکالي ندارد). آشاميدن آب و نوشيدنيها در وسط غذا سبب اختلال هضم و ايجاد نفخ ميشود.
• در زمان کار يا مطالعه غذا نخوريد و براي غذا خوردن زمان خاصي را در نظر بگيريد تا با آرامش بيشتري غذا بخوريد.
• برخلاف تصور عموم، مطالعه و درس خواندن نياز بدن به انرژي را افزايش نميدهد، بنابراين استفاده بيش از حد از مواد غذايي بسيار شيرين و پر چرب در طول دوران امتحانات نه تنها مفيد نيست بلکه سبب افزايش وزن و بروز چاقي ميشود.
• صبحانه غذاي اصلي است، ناهار و شام را کمي مختصرتر بخوريد اما صبحانه را کاملتر ميل کنيد.
• مصرف روزانه يک ليوان شير براي ايجاد آرامش در طول دوران آمادگي براي امتحان موثر است.
• در موقع مطالعه از خوردن انواع تنقلات خودداري کنيد.
• مصرف سبزيهاي تازه (البته بعد از ضد عفوني کردن) و ميوههاي تازه توصيه ميشود.
• اگر در صبحانه پنير ميخوريد، بهتر است آن را همراه گردو ميل کنيد.
• ماست و دوغ ترش، خواب آور است اما خوردن ماست شيرين اشکالي ندارد.
• از خوردن قهوه و چاي پر رنگ، خودداري کنيد ولي چاي کمرنگ مفيد است.
• تغذيه متعادل و متنوع شامل غلات، انواع سبزي، لبنيات، گوشت و ميوهها سبب کاهش استرس امتحان ميشود.
• اگر احساس خستگي ميکنيد، کمي استراحت کنيد. انسان در موقع خستگي احتياج به استراحت دارد نه محرک، بنابراين مصرف قهوه به منظور بيدار ماندن توصيه نميشود