ضمن تشكر از قبول زحمات و شركت در اين مصاحبه ابتدا از خودتان برايمان بگوئيد؟
به نام خدا من محمد حسین رجبی دواني هستم متولد 1339 در شهر مقدس قم در خانوادهاي روحاني به دنيا آمدهام تحصيلات ابتدايي را در اين شهر مقدس گذراندم و دوره دبيرستان را در سال 1350 كه به تهران منتقل شديم در اين شهر طي كردم و دوره دانشگاه را هم در دانشگاه تهران گذراندم، كارشناسي اينجانب الاهيات و معارف اسلامي بود و كارشناسي ارشد و دكتري در گرايش تاريخ و تمدن ملل اسلامي الاهيات از دانشگاه تهران و هم اكنون هم به مدت 20 سال است كه عضو هيئت علمي دانشگاه امام حسين(ع) هستم. آثاري هم از اين جانب به صورت كتاب چاپ و منتشر شده كه عبارت است از:
كوفه و نقش آن در قرون نخستين اسلامي، تاريخ تحليلي دوران امامت امير المومنين علي(ع)، پشتيباني نظامي در سپاههاي صدر اسلام و ترجمه و تلخيص و بازنويسي لحوف سيد ابن طاوس، مقالاتي هم در دانش نامه امام علي(ع) و برخي مجلات علمي پژوهشي و تخصصي تاريخي داشتهام.
هدف از مسافرت شما به سرزمين آبا و اجداديتان يعني شهرستان كازرون چه بوده است؟
توفيقي كه اين جانب پيدا كردهام به شهرستان مقاوم انقلابي و ولايي و فرهنگي كازرون ميآيم به سبب لطف امام جمعه محترم كازرون، جناب حجت الاسلام و المسلمين آقاي خرسند بود كه توفيق ديدارشان را ما در مسجد الحرام و در جوار بيت ا... الحرام پيدا كرديم كه ابراز محبت كردند فرمودند كه قصد دارند يادوارهاي را به منظور بزرگداشت استاد و پدر اينجانب استاد علي دواني(ره) برگزار كنند و از اين جهت دعوت كردند كه خدمت دوستان در كازرون برسيم و در خلال اين سفر هم توفيق پيدا كردم كه زادگاه پدرم را كه روستاي دوان در نزديكي كازرون هست ديداري داشته باشم.
يادواره چه برنامههايي دارد؟
تشكر و سپاس گذاري ميكنيم به عنوان خانواده استاد فقيد از عزيزان برگزار كننده يادواره كه به همت امام جمعه محترم كازرون كه در اواخر امسال تشكيل خواهد شد و در حقيقت ما تابع تصميمات و نظرات عزيزان برپا كننده اين يادواره هستيم و هرآنچه آن عزيزان در نظر ميگيرند براي ما ارزشمند و قابل احترام و تقدير است منتها معمولا يادوارهها بررسي ابعاد مختلف شخصيت علمي و اخلاقي و مبارزاتي چهرههاي مورد نظر را به بحث ميگزارند در قالب سخن راني و يا ارائه مقالات هم چنين ميتوان يك نمايشگاهي از آثار فردي كه بزرگ داشت او صورت ميگيرد برگزار شود و در اين نمايشگاه آثار فرهنگي براي منطقهاي كه يادواره درش برگزار ميشود داشته باشد هم به صورت چاپ كتاب يادواره و هم در قالب مسابقههايي از آثار شخص مورد نظر.
چگونه ميتوان از تاريخ براي بصيرت افراد استفاده كرد؟
در تعاليم قرآني ما و به طور كلي ديني ما و فرمايشات بزرگان دين همچون مولاي متقيان حضرت امير المومنين علي(ع) تاكيد شده كه نسبت به تاريخ و سرنوشت گذشتگان حساس باشيد مطالعه و بررسي كنيد نه به اين منظور كه معلومات شما افزوده شود بلكه از جنبههاي مثبت تاريخ درس گرفته بشه و از جنبههاي منفي آن عبرت چرا كه ممكن است همان شرايط در هر عصري پديد بيايد و اگر انسان از گذشته به عنوان چراغ راه آينده استفاده نكند مغبون خواهد شد. و از اين جهت تاريخ و دانستن در روشنگري افراد و عملكرد صحيح آنها در قبال حوادث پيش آمده بسيار مؤثر و تأثير گزار خواهد بود.
چرا در كشور ما در زمينه تاريخ كم كار شده است وظيفه نسل حاضر در اين مورد چيست؟
در كشور ما كم كار نشده، كار صورت گرفته ولي كارهاي اساسي و هدفمند كم صورت گرفته يعني اگر ما تاريخ را كار كرديم كه زياد هم هست مثلا آمديم درباره يك سلسله پادشاهي در ايران و سلسلههاي مختلف ديگر يا در كشورهاي ديگر كار صورت گرفته زواياي مختلفي از دوره آنها، تاريخ سياسي، اقتصادي، نظامي و فرهنگي آنها مورد بحث قرار گرفته.
با توجه به پژوهشها و تحقيقات شما نظرتان در ارتباط با مختار و شخصيت تاريخي مختار چگونه است؟
مختار به عموي خودش كه حاكم امام حسين(ع) در مدائن بود پيشنهاد كرد كه امام حسن(ع) را كه مجروح شده تحويل معاويه بدهيم تا از قبل اين كار به نان و نوايي برسيم تا توي دولت معاويه موقعيتي پيدا كنيم. خوب اگر چنين چيزي صحت داشته باشد يك چنين فردي خارج از تشيع و غير قابل قبول است خائن است. اين معلومه براي تخريب شخصيت او جعل شده. چرا؟ خدمت شما عزيزان اشاره ميكنم. در موقعي كه اما حسين(ع) ميخواهد مسلم را بسوي كوفه بفرستد ميفرمايد: به خانه مطمئن ترين فرد كوفه وارد شو. مسلم هم آدم بسيار حسابگر و سياستمداري است آدم تيز بين و زيركي است، وارد خانه مختار شد. اگر مختار سابقه خيانت به امام حسن(ع) را داشت بايد بگويم مسلم كار بسيار اشتباهي انجام داده كه وارد خانه كسي شده كه خيانت به امام زمان خودش كرده در حالي كه در كوفه خيليها هستند ولي در عين حال وارد خانه مختار ميشود و اين نشان ميدهد كه چنين وسلهاي به مختار نميچسبد و جعلي است.
البته مختار معصوم نبود و احتمالا" اشكالات و اشتباهاتي هم داشته ولي نيت او خالص بوده لذا در لسان امام معصوم حضرت امام باقر(ع) در يك مجلس 3 بار براي او طلب رحمت ميكنه و نهي ميفرمايد از بدگويي به مختار. ايشان ميفرمايند: مختار دل ما اهل بيت را شاد كرد، خون ما را قصاص كرد و خانههاي ويران مار ار آباد كرد.
همانطور كه در كتب تاريخي ميخوانيم تاريخ براي عبرت گرفتن از گذشته زندگي آينده است. ما نيز ميبينيم كه در گذشته مللي سرافراز بودند كه بيشترين ارتباط ممكن را با ساير حكومتهاي ملل داشتهان. حال آيا براي ما بهتر نيست كه با جامعه جهاني ارتباط قوي و تجاري، فرهنگي و سياسي داشته باشيم تا اينكه قصد نابود كردن ابر قدرتهايي چون آمريكا و انگليس را داشته باشيم؟
اين مورد را براي ما مثال بزنيد كه كجا بوده مردمي در برابر ظالمان و قدرتمندان كوتاه آمدهاند و بعد هم از قبل كوتاه آمدن به پيشرفت رسيدند شما رژيم طاغوت را در نظر بگيريد، رژيم ايران قبل از انقلاب وابسته كامل به آمريكا بود، خواندهايد با شنيدهايد كه 40 هزار نفر فقط مستشار نظامي آمريكا در ارتش ايران بود غير از آمريكاييها غربيهاي ديگري هم بودند يعني ايران كاملا با آنها هماهنگ بوده، يك ذره با ما راه نيامدند كه ايران از نظر صنعتي و تكنولوژي پيشرفت كند به بهاي اين همه نوكري و وابستگي، حتي ايران تجزيه شد. زمان شاه بحرين را از دست داديم. بحرين جزء ايران بود عزيزان كه در سن و سال ما هستند خاطرشان هست كه در كتابهاي درسي ما بحرين استان چهاردهم ايران بود، لذا ايران تجزيه شد و ما بحرين را از دست داديم، و اين نيست كه اگر شما با مستكبران و قدرتها همراهي كرديد و با آنها راه آمديد درهاي پيشرفت و تعامل بر روي شما گشوده است. خير. ما نميخواهيم آنها به ما چيزي بدهند. پيشرفتهاي عظيم هستهاي در عرصه نانو، اينها كه ما بدست آوردهايم بينظير است در دنيا هر كشور ديگري بدست آورده با كمك خارجي بود. با همه تحريمها ما به صورت بومي به اين فن آوري دست پيدا كرديم لذا اينها ميدانند اگر ما را به حال خود رها كنند نه اينكه كمكمان كنند چون اين نظام مشروعيت دارد چون ميخواهد عظمت اسلام را احيا كند به سرعت جهش پيدا ميكند لذا آنها ول كن ما نيستند نه اينكه ما با آنها مشكل داشته باشيم اين نيست و تمام تلاش دشمن، چرا با عربستان كاري ندارند؟ چون كاملا با آنها همراه است نه علم و تمدن ميخواهد پول مفتي دارند و هر چيزي ميخواهند از غرب وارد ميكنند اون اسلام را كاملا قبول دارند. زنها در عربستان تا 3 يا 4 سال پيش اصلا شناسنامه نداشتند وقتي ازدواج ميكردند اسمشان در شناسنامه شوهر ميآمد. اونجاها مشكل ندارند منابع آنها تأمين ميشود چون عربستان با اين وضع برميگردد به دوران جاهليت كه پيشرفت نخواهد داشت اما چون حقيقت در ايران حاكم شده ميدانند اگر به حال خودش واگذارند خطر بزرگي براي آنها خواهد بود.
منبع: هفته نامه شهرسبز