به گزارش خبرنگار مهر، باغ "نظر" باغی است که براساس مستندات تاریخی قدمتی حداقل 300ساله دارد و طی دوران حیات خود شاهد حضور چهره های مختلف سیاسی، فرهنگی، سفرنامه نویسها و حتی والیان فارس و حاکمان وقت بوده اما اکنون تنها به پارکی معمولی تبدیل شده که تعدادی درخت نارنج در آن قرار دارند.
گرچه این باغ را می توان به نوعی نمادی برای در هم تنیدگی تاریخ معاصر و طبیعت کازرون دانست اما با این وجود تا به امروز در تمامی فعالیتهای حفاظتی و احیایی که در خصوص این باغ صورت گرفته، به هیچ وجه نگاهی به جنبه تاریخی آن نشده و برای بسیاری از افراد و گردشگردانی که به آن وارد می شوند، هیچ مشخصه خاصی پیرامون تاریخی بودن این باغ وجود ندارد و طبیعتا آنها نیز عمدتا به صورت یک باغ معمولی به آن نگاه می کنند.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: جذابیت چشمگیر درختهای نارنج موجود در باغ نظر تا بدان حد بوده که تقریبا در تمامی متون و مستندات تاریخی که در خصوص این باغ وجود دارد، اشاره های مکرر و قابل توجهی به عطر بهارنارنجهای آن شده است.
محسن عباسپور ادامه داد: از جمله فرصت الدوله شیرازی در کتاب "آثار عجم"، محمدحسین رکن زاده در کتاب "فارس و جنگ بین الملل"، صدرالسادات کازرونی در کتاب "آثارالرضا" و برخی دیگر از اسناد نوشته شده توسط برخی دیگر از پژوهشگران و مورخان از جمله مستنداتی هستند که مستقیما در خصوص پیشینه تاریخی و همچنین توصیف عطر دل انگیز بهار نارنجهای این باغ و حضور حکام و والیان و برخی از چهره های سرشناس تاریخی در آن اشاره کرده اند.
وی گفت: از سویی نیز وجود چشمگیر درختان نارنج کهنسال در این باغ، آن را تبدیل به یکی از نمادهای طبیعت شهری کازرون کرده زیرا همواره نام خیابانهای قدیمی شهر کازرون با وجود درختهای نارنج و عطر شکوفه های بهار نارنج در فصل بهار گره خورده است.
وی تصریح کرد: هم اکنون پس از گذشت سالها آخرین بازمانده های درختهای نارنجِ تاریخ کازرون را می توان در برخی از خیابانها و به ویژه در باغ نظر مشاهده کرد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان اظهار داشت: وجود چنین باغهایی به ویژه در جنوب کشور که عمدتا دارای آب و هوایی گرم بوده و کمتر فرصتی را برای رشد درختان به دست می دهد از جمله اصلی ترین مسائلی است که طی سه قرن اخیر بر اهمیت باغ نظر افزوده است.
وی گفت: پیشینه تاریخی و همچنین فضای طبیعی چشم نواز این باغ فرصت بسیار مناسبی را پیش روی شهرداری و سازمان میراث فرهنگی قرار داده تا بتوانند آن را به باغ موزه ای برای نمایش تاریخ معاصر کازرون تبدیل کند اما این در حالی است که این عرصه طبیعی ـ تاریخی نیز همچون بسیاری دیگر از فضاهای تاریخی موجود در شهر کازرون کمتر مورد توجه قرار گرفته و به ویژه از سوی شهرداری تا به امروز کمتر نگاهی به جنبه تاریخی آن شده است.
عباسپور یکی از عمده ترین مشکلات امروز این باغ تاریخی حذف چشم انداز آن به دلیل ساخت و سازهای بی رویه و احداث ساختمانهای چند طبقه در اطراف آن دانست و گفت: این اقدام هم باغ را از کنار خیابان دور کرده و هم چشم انداز طبیعی درختان را برای بسیاری از رهگذران مخفی نگه داشته است.
وی افزود: همچنین این باغ تاریخی طی دهه های اخیر به مرور برخی از شاخصه های تاریخی موجود در خود را از دست داده تا آنجا که امروز تبدیل به یک باغ شهری معمولی شده و در کنار سایر پارکها و فضاهای سبز کازرون قرار گرفته است.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان بیان کرد: درب چوبی قدیمی، گودال معروف باغ و بناهای قدیمی موجود در این باغ از جمله این شاخصه های تاریخی بودند که طی دهه های اخیر و به مرور زمان از بین رفته اند و امروزه نشانی از هیچ یک از آنها برجای نیست.
چند صندلی و دیگرهیچ
وی اظهار داشت: گرچه شهرداری کازرون به ویژه طی چند سال اخیر اقداماتی را برای بهسازی فضای عمومی باغ نظر انجام داده اما این اقدامات تنها در قالب موزاییک فرش و افزودن چند صندلی و مانند آن خلاصه شده در حالیکه می توان با اندکی توجه و افزودن مبلمان شهری متناسب با سابقه تاریخی آن، نصب تندیسها و المانهایی از تاریخ کازرون و برخی اقدامات مشابه دیگر، این باغ را متناسب با سه قرن قدمتش به فضایی طبیعی تاریخی تبدیل کرد و آن را به فرصتی برای جذب گردشگر در سطح شهر کازرون تبدیل کرد.
عباسپور تصریح کرد: باغ نظر در ابتدای ساخت به عنوان یکی از چند باغ تاریخی کازرون بوده که در حاشیه شهر واقع شده بودند اما به مرور زمان و با گسترش محدوده شهر، این باغ اکنون در بافت شهری کازرون و در میان خانه های واقع در خیابان حافظ این شهر قرار گرفته است.
وی بیان کرد: علاوه بر این هم اکنون تنها به عنوان یک پارک معمولی در سطح این شهر مورد استفاده قرار می گیرد در صورتیکه با اقدام مناسب و هدفمند به آن می توان این فرصت منحصربه فرد را با تبدیل کردن به باغ موزه ای تاریخی یا سایر فضاهای مشابه، ضمن حفظ هویت و پیشینه تاریخی، به یکی از جاذبه های اصلی تاریخی و طبیعی در سطح شهر کازرون تبدیل کرد.