|
مسجد جامع شهدا «نو» که از مساجد شهرستان کازرون می باشد در مرکز اصلی شهر قرار دارد. این مسجد که به مسجد جامع کازرون نیز شناخته می شود در سال 1378هجری قمری مقارن با سال 1336 هجری شمسی با تلاش امام جماعت مسجد حجه السلام سید احمد پیشوا تجدید بنا گردیده است ونام بانی ساخت مسجد در سال 1378 هم اکنون در کاشی کاریهای کناری درب ورودی شبستان مسجد نقش گردیده است. متاسفانه در تجدید بنا و تعمیرات صورت گرفته که شامل سفید کاری شبستان ،کاشی کاری و تعمیر وضو خانه بوده تمامی شواهد تاریخی معماری بنا ازبین رفته و در حال حاضر مسجد مذکور از لحاظ سازه ای دارای سازه جدید با سقف مسطح (بصورت تیرآهن و طاق ضربی آجری ) جدید و فاقد پلان تاریخی مساجد جامع می باشدو هیچ سند معتبری دال بر تاریخی بودن مسجد جامع کازرون وجود نداشته و به استناد کتیبه ورودی تاریخ ساخت بنا به سال 1378هجری قمری بوده و بنای مذکور فاقد ارزش تاریخی محسوب گردیده وشرایط ثبت در فهرست آثار تاریخی ملی ایران نیز نداشته است.
لازم به توضیح است نگارنده بدون در نظر گرفتن ضوابط شناسایی و ثبت آثار تاریخی به صورت یک جانبه و فقط بر اساس شنیده ها و نظریات شخصی، مسجد را تاریخی خوانده و این ادعا که «موج تخریب بافت تاریخی به مساجد کازرون هم رسید» ادعایی بدون مستندات می باشد و تاکنون هیچ گونه تخریبی از آثار تاریخی ثبت شده در فهرست آثار تاریخی ملی ایران در بافت شهری کازرون شامل 3 باب منزل تاریخی ، 25 بنای بقعه تاریخی ، 3 بازار تاریخی و 7مسجد تاریخی صورت نگرفته و با توجه به بودجه های تخصیصی تاکنون بافت های تاریخی از جمله بازار های تاریخی کازرون شامل بازار برادران، بازار شاه حمزه وتعدادی از بقاع متبرکه ومساجد با همکاری هیات امنا وعوامل ذیربط مورد مرمت قرار گرفته است. شهر تاریخی کازرون از دیر باز به عنوان شهری مذهبی شناخته شده است . وجود صدها مسجد در محله ها و نقاط مختلف شهر بیانگر اهمیت مردم به مساجد می باشد که از جمله این مساجد ،مسجد جامع است .
مساجد جامع در معماری دوره اسلامی نقش ویژه ای برای اجتماع مردم در ادای نماز جماعت ،برگزاری نمازهای جمعه و اعیاد بوده ونسبت به مساجد دیگر شهر در مقیاس بزرگتری با مصف «جامع» ساخته و شناخته می شده است .
با توجه به مستندات مرمت های دیگری که در مسجد جامع کازرون صورت گرفته در سال های 1379 ه.ش تغییر و تعمیر حوض ،1380ه. ش تزیین فضای درونی شبستان و1382ه. ش رواق جلوی شبستان جنوبی و غربی و نمونه های ضلع شمالی می باشد .
موضوع بحث سردر مسجد بوده است نه خود مسجد. پس همه توضیحات ارائه شده بی ارتباط با اصل موضوع است.
مسجد سردری با معماری سنتی کازرون داشته است که متاسفانه دیگر نیست.
در جوابیه به سردر تخریب شده اشاره نشده است.
سایت محترم کازرون نما لطفا نام نویسنده را هم ذکر بفرمایید.
واقعا برای کازرون و کازرونیا متأسفم