بسیج مستضعفین نشأت گرفته از انقلاب اسلامی است و انقلاب اسلامی هم که عام، فراگیر و جهانی می باشد.
بنابراین بسیج مستضعفین در راستای آرمان های جهان شمول و منحصر به فرد آن، یک عطیمه ی الهی است؛ زیرا که رهبر فقید انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) از ابتدا با اتکاء به رویکرد اسلامی، برای خود و انقلاب اسلامی یک رسالت جهانی قائل بود، و از بیان این رسالت با صدای بلند و رسا، هیچ ابایی نداشته است چنانچه می فرمودند: من بارها گفته ام تا قطع تمام وابستگی ها به تمام ابرقدرت های شرق و غرب، مبارزات آشتی ناپذیرانه ی ملت ما علیه مستکبرین ادامه دارد. ما انقلابمان را به تمام جهان صادر می کنیم، چرا که انقلاب ما اسلامی است و تا بانگ لا اله الا ا... و محمداً رسول ا...(ص) بر تمام جهان طنین نیفکند مبارزه هست و تا مبارزه در هر کجای جهان علیه مستکبرین هست، ما هستیم.
همانطور که ملاحظه می کنید رسالت جهانی انقلاب و نقطه ی کانونی آن یعنی مبارزه با نظام استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا جزء محکمات قیام و نهضت امام راحل (رض) است و آنقدر این مطلب در فرمایشات و پیام های ایشان فراوان و روشن است که نمی توان هیچ تردیدی درباره ی آن داشت.
همچنین در سال 1367 یعنی یک سال پیش از ارتحالشان می فرمایند: ما بر سر آنیم که پرچم لا اله الا ا... را بر قلل رفیع کرامت و بزرگواری به اهتزاز در آوریم، پس ای فرزندان ارتشی و سپاهی ام و ای نیروهای مردم، هرگز از دست دادن موضعی را با تأثر و گرفتن مکانی را با غرور و شادی بیان نکنید که اینها در برابر هدف شما به قدری ناچیزند که تمامی دنیا در مقایسه با آخرت... این هدف چیست؟ که حتی باز پس گرفتن مناطق اشغالی از دشمن در برابر آن به اندازه ی نسبت دنیای فانی به زندگی جاودانه انسان در آخرت بی قدر و قیمت است، این همان رسالت جهانی شدن انقلاب اسلامی و به تبع آن بسیج مستضعفین است که امام راحل(رض) در این فرمایش و فرمایشات دیگر به صراحت از آن به جهانی شدن اسلام تعبیر نموده اند.
حوادث ماه های ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و شکل گیری جمهوری اسلامی و ضرورت بسیج همگانی ملت برای دفاع از امنیت کشور در برابر ناآرامی های ایجاد شده توسط دشمنان انقلاب بعد از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و تهدیدهای آمریکا برای حمله نظامی به ایران به قصد آزادسازی جاسوسان و طرح کودتا و توطئه ی دیگر، دغدغه ای بود که ضرورت وجود نیروهایی منسجم و آموزش دیده، نظامی، مردمی و مطمئن برای دفاع همه جانبه از انقلاب اسلامی بیش از پیش ایجاب می کرد.
بدین منظور و در این شرایط بسیج مستضعفان به فرمان بنیان گذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی(رض) در پنجم آذر سال 1358 تشکیل گردید. امام راحل(رض) در همان ایام در دیدار جمعی از پاسداران درباره ضرورت دفاع از کشور و انقلاب فرمودند: مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد، تعلیمات نظامی داشته باشد، یک مملکت بعد از یک چند سالی بشود یک کشوری با 20 میلیون جوان که دارد، 20 میلیون تفنگدار داشته باشد، 20 میلیون ارتش داشته باشد تا این مملکت آسیب پذیر نیست.
امام راحل(رض) در پیام سال 1367 که به مناسبت هفته بسیج صادر نمودند، فرمودند: تشکیل بسیج در نظام جمهوری اسلامی ایران یقیناً از برکات و الطاف جلیه ی خداوند تعالی بود که بر ملت عزیز انقلاب اسلامی ایران ارزانی شد.
از آن روز تاکنون بسیج در عرصه های مختلفی حضور موفقیت آمیز داشته است که بی شک هیچ مجموعه ی دیگری نمی توانست جایگزین آن شود.
در این نوشتار با استفاده از فرمایشات بنیانگذار جمهوری اسلامی (ره) که در فوق به آن اشاره شد و پسوند انقلاب- اسلامی و پسوند بسیج- مستضعفین بیشترین منظور تأکید بر فراقومی، فرا نژادی و فرا ملی بودن بسیج مستضعفین و رسالت جهانی آن می باشد.
پر واضح است که نام بسیج مستضعفین برای این سازمان شبه نظامی و مردمی بسیار سنجیده، حساب شده و آرمانی بوده است که آن امام و رهبر حکیم راحل ما(رض) انتخاب کردند، اولاً مستضعف یک واژه ی قرآنی است که در برابر مستکبر بکار می رود و بیانگر تداوم وجود بسیج و گستره ی حوزه ی جهانی مأموریت های بسیج می باشد زیرا که تا مستکبرین قدرت داشته باشند ظلم و تجاوز و انسان کشی هست و تنها قدرتی که می تواند در برابر قدرت های استکباری بایستد و بینی متکبر آنان را به خاک بمالد ، بسیج نیروهای مستضعف و اتحاد و انسجام آنان است، که اگر مستضعفین عالم برای خدا و نجات خود با هم متحد شوند و قیام نمایند طبق وعده ی خداوند متعال پیروز شده و وارث زمین می گردند و زمام امور خود را به دست می گیرند.
بسیج مستضعفین متأثر از عظمت معنوی اهداف متعالی انقلاب اسلامی و متناسب با وسعت توطئه های دشمنان اسلام اصیل و ناب محمدی(ص) از ظرفیت ها و توانمندی خاص برای حفظ و صیانت از انقلاب اسلامی و ارزش ها و اهداف آن در برابر تهاجم ابرقدرت ها برخوردار است.
بی شک بسیج مستضعفین یک نهاد ساختار گرا، توانمند، پویا و منعطفی است که هر نظام اجتماعی اصلاح گر در چهار چوب نیازهای فطری آحاد شهروندانش و در جهت حاکمیت فرامین انسان ساز الهی به شدت محتاج آن می باشد.
ملل محروم و توده های مظلوم و مستضعف جهان برای رهایی از یوغ مستکبرین و ایستادگی موثر در برابر توطئه های بسیار پیچیده ی سازمان یافته و منسجم استکبار جهانی راهی جز گوش سپاری به ندای آرامش بخش و رهایی بخش بسیج مستضعفین ندارند.
قطع یقین بسیج مستضعفین نمی تواند نسبت به سرنوشت ملل محروم بی تفاوت بوده و ساده انگارانه مسئولیت های تاریخی خویش را صرفاً در داخل کشور جستجو کند چرا که بسیج برای تأمین بشری مطلوب برای تحقق عدالت علوی و دست یابی به اهداف عالی انقلاب اسلامی، رسالت انسانی تاریخی بر دوش دارد تا در عرصه های بین المللی به دفاع از کرامت و شرافت انسانی ملل مستضعف همت مضاعف بگمارد.
بسیج مستضعفین مجموعه ای الهی است که در دفاع از کیان کشورهای اسلامی و دفاع از حریم امت واحده ی اسلامی در ابعاد گوناگون فرهنگی، سیاسی تکالیف مشروع و مشخصی بر عهده دارد و این مجموعه ی تاریخ ساز در پی فراهم کردن زمینه ای پایدار برای ظهور منجی عالم بشریت است.
مساعدت به بالندگی محرومین و مستضعفین جهان در عرصه های متنوع مظاهر زندگی اجتماعی جوامع بشری از دیگر کارکردهای اختصاصی بسیج مستضعفین است. در شرایط ویژه کنونی جهان اسلام خصوصاً در چهارچوب تعمیق و تثبیت دستاوردهای بیداری اسلامی و متناسب با رویدادهای مختلف الوجوه منطقه که می تواند ماهیتاً به خلع حاکمان خود کامه ی منطقه و پیاده نمودن آنان از مرکب خفت بار و ننگین خدمت به صهیونیست بین الملل منجر شود، بسیج مستضعفین مسئولیت مضاعف بین المللی بر دوش دارد.
به امید بسیج نیروهای معتقد و متعهد به اسلام ناب محمدی(ص) در کشورهای لبنان، سوریه، عراق، بحرین، عربستان، یمن و ... بر حکام وابسته و تروریست های تکفیری و وهّابی.