ﺍﻟﮕﻮﯼ ﻏﺬﺍﯾﯽ ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﺳﻨﺘﯽ ﻭ ﻣﺤﻠﯽ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ
ﺭﺍ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﻓﺴﺖ ﻓﻮﺩ ( ﻏﺬﺍﯼ ﺳﺮﯾﻊ ﭘﺨﺖ ) ﻧﻤﺎﯾﯿﻢ
ﺑﺮﺍﺳﺘﯽ ﻫﻨﻮﺯ ﺑﻮ ﻭ ﻣﺰﻩ ﻭ ﻋﻄﺮ ﻭ ﻃﻌﻢ ﻏﺬﺍﻫﺎﯼ ﺧﻮﺷﻤزﻩ
ﻣﺤﻠﯽ ﻭ ﺳﻨﺘﯽ که ﺭﻭﯼ ﭼﺎﻟﻪ ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺎﺩﺭﺍﻥ ﻭ ﻣﺎﺩﺭﺑﺰﺭگ ها ﺩﺭ ﺩﯾﮓﻫﺎ ﻭ ﭘﺎﺗﯿﻞ ﻫﺎ ﻭ
ﻇﺮﻭﻑ ﻣﺴﯿﻦ ﻗﺪﯾﻤﯽ ﻭ ﺩﻭﺩ ﺯﺩﻩ طبخ می شد و ﺑﻮﯼ ﺳﺒﺰﯾﺠﺎﺕ ﻣﻌﻄﺮﺵ ﺗﺎ ﭼﻨﺪ
ﮐﻮﭼﻪ ﻭ ﻣﺤﻠﻪ آنطرف ﺗﺮ ﻣﯽﭘﯿﭽﯿﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺗﻤﺎﻡ ﺩﻫﮑﺪﻩ ﻫﺎ ﻭ آﺑﺎﺩیها ﻭ ﻣﺤﻠﻪ ﻫﺎ
ﻭ ﺷﻬﺮ ﻫﺎ ﺍﺯ ﺍﻭﻟﯿﻦ ﻣﻨﺰﻝ ﺗﺎ ﺁﺧﺮﯾﻦ ﻣﻨﺰﻝ ﺍﺯ ﻭﺭﺍﯼ ﺩﺷﺖ ﻭ ﮐﻮﻩ ﻭ ﺻﺤﺮﺍ ﺑﻪ ﻣﺸﺎﻡ ﻣﯿﺮﺳﯿﺪ
ﻭ ﺩﻫﺎﻥ ﻫﺮ آﺩﻡ ﮔﺮﺳﻨﻪ اﯼ ﺭﺍ آﺏ ﻣﯽ ﺍﻧﺪﺍﺧﺖ ﺑﺨﻮﺑﯽ به یاﺩ ﺩﺍﺭﯾﻢ؛ آﻧﻬﻢ
ﺑﺎ ﻃﻌﻢ ﻭ ﻣﺰﻩ ﻭ ﺫﺍﯾﻘﻪ ﻣﻮﺍﺩ ﺍﻭﻟﯿﻪ ﺗﺎﺯﻩ ﻭ ﺳﺎﻟﻢ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﯽ ﻋﺒﺎﺭﺕ ﺑﻮﺩﻧﺪ ﺍﺯ: ﮔﻮﺷﺖ ﻗﺮﻣﺰ
ﻭ ﺳﻔﯿﺪ ﺗﻮﻟﯿﺪﯼ ﺩﺭ ﻣﺤﻞ، ﺣﺒﻮﺑﺎﺕ ﺍﺯ ﻧﺨﻮﺩ ﻭ ﻋﺪﺱ ﻭ ﻟﻮﺑﯿﺎ ﻭ
ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺗﺎ ﺟﻮ ﻭ ﮔﻨﺪﻡ ﻧﯿﻤﻪ آﺳﯿﺎﺏ ﺷﺪﻩ ﻭ آﺭﺩ ﻭ ﺳﺒﺰﯼ ﻫﺎﯼ ﺗﺮ ﻭ ﺧﺸﮏ ﻣﺤﻠﯽ ﻭ ﮐﻮﻫﯽ ﻭ ﮐﺎﺷﺖ
ﺑﺎﻍ ﻭ ﺑﺎﻏﭽﻪ ﻭ ﺯﯾﺮﻩ ﻭ ﺷﺎﻫﺪﺍﻧﻪ ﻭ ﺍﺳﻔﻨﺎﺝ ﻭ ﺗﺮﻩ ﻭ ﺟﻌﻔﺮﯼ و ﭘﯿﺎﺯ ﻭ ﺳﯿﺐ ﺯﻣﯿﻨﯽ
ﻭ ﺍﺩﻭﯾﻪﺟﺎﺕ ﻣﻌﻄﺮ، ﻭ ﻣﺨﺼﻮصا ﺷﯿﺮ ﻭ ﻣﺎﺳﺖ ﻭ ﺩﻭﻍ ﻭ ﮐﺸﮏ ﻣﺤﻠﯽ
ﺗﺎﺯﻩ، ﭘﻨﯿﺮ ﻭ ﻗﺮﻩﻗﺮﻭﺕ ﻭ ﻧﺎﺭﺩاﻧﻪ ﻭ ﻓﻠﻔﻞ ﻭ ﺑﺎﺑﻮﻧﻪ ﻭ آﻭﯾﺸﻦ ﻭ ﺩﺍﺭﭼﯿﻦ ﻭ ﺳﯿﺎﻩﺩﺍﻧﻪ و ﺭﺏ
ﺍﻧﺎﺭ ﻭ ﺷﯿﺮﻩ
ﺗﺎﺯﻩ ﻭ ﺩﺍﻧﻪ ﻫﺎﯼ ﺩﺭﺧﺘﯽ ﻭ ﺑﻮﺗﻪ ﺍﯼ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺑﻨﻪ ﻭ
ﺑﺎﺩﺍﻡ ﻭ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎﺕ ﻭ ﻣﻮﺍﺩ ﺩﯾﮕﺮ ﺩﺭ ﭘﺨﺖ ﻏﺬﺍﻫﺎﯼ ﺧﻮﺵ ﻃﻌﻢ ﻭ ﻋﻄﺮ ﻭ ﺑﻮ ﻭ ﮔﺮﻡ ﻭ ﺗﺎﺯﻩ ﺩﺭ ﺣﺪ
ﻭ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩﻫﺎﯼ ﻣﻌﯿﻦ ﮐﺪﺑﺎﻧﻮﻫﺎ ﻭ آﺷﭙﺰﺍﻥ ﻣﺤﻠﯽ ﺑﺎ ﺗﺠﺮﺑﻪ ﺩﺭ ﻗﺎﻟﺐ
ﻏﺬﺍﻫﺎﯼ ﻣﻌﺮﻭﻑ ﻭ ﭘﺮ ﻃﺮﻓﺪﺍﺭ
ﻣﺎﻧﻨﺪ آﺵ ﺩﻭﻍ ﻭ آﺵ ﮐﺸﮏ، آﺵ ﮐﺎﺭﺩﻩ ﻭ ﮔﻮﻭﻧﻪ ﯾﺎ
لالک، ﻣﺸﺘﮏ ﭼﻨﮕﺎﻝ (ﺭﻭﻏﻦ و ﺷﮑﺮ ﻭ ﻧﺎﻥ ﺧﺸﮏ )، ﺗﮑﻮ ﺫﺭﺗﯽ، ﮐﺎﭼﯽ، ﺧﺎﮒ (ﺗﺨﻢ ﻣﺮﻍ )
ﻗﺎﺭﭼﯽف ﺧﺎﮒ ﭘﯿﺎﺯﯼ، ﺧﺎﮒ ﺳﯿﺮﯼ، ﭼﻨﺪ ﻧﻮﻉ ﺩﻣﭙﺨﺖ، ﺗﯿﻮر(tever) ، ﻣﺎﺳﯿﻨﻪ (mastine)، ﭼﻮﮐﻠﮏ choklek))، ﮐﻠﻪﺟﻮﺵ (kale jush)، ﺗﻠﯿﺖ ﭼﻮﮐﻠﮏ (tallit
choklek)، ﻗﻮﺭﻣﻪ، ﺁﺏ ﺑﻨﮏ(ab banak) ﻭ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﭘﻠﻮ به همراه ﺍﻧﻮﺍﻉ ﺧﻮﺭﻭشتﻫﺎﯼ
ﻣﺤﻠﯽ ﺑﺎﻣﺰﻩ که ﭼﻨﺪﺗﺎﯾﯽ ﺍﺯ ﺍﯾﻨﻬﺎ ﺟﻬﺖ ﺻﺮﻑ ﺻﺒﺤﺎﻧﻪ ﻭ ﻣﺎﺑﻘﯽ ﻭﯾﮋﻩ ﻧﻬﺎﺭ ﻭ ﺷﺎﻡ
ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﺑﺮ ﺳﺮ ﺳﻔﺮﻩ ﺳﺎﺩﻩ ﻭ ﻣﺤﺒﺖ آﻣﯿﺰ ﺑﺎ ﺭﻧﮓ ﻭ ﺑﻮﯼ ﺩﻭﺳﺘﯽ ﻭ ﺻﻤﯿﻤﯿﺖ ﺑﺎ
ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﻫﺎ ﭘﯿﻮﻧﺪ ﻧﺎ ﮔﺴﺴﺘﻨﯽ ﻣﯿﺰﺩ.
ﺍﯾﻦ ﺭﻗﻢ ﻏﺬﺍ ﻭ ﭘﯿﺶ ﻏﺬﺍﻫﺎ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺑﺎ ﺩﺳﺮﻫﺎ ﻣﯿﻞ می
شود ﻭ ﻣﺨﺘﺺ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺷﻬﺮﯼ ﻭ ﺭﻭﺳﺘﺎﯾﯽ ﻭ ﻋﺸﺎﯾﺮﯼ ﺩﺷﻤﻦ ﺯﯾﺎﺭﯼ
ﻭ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﻣﻤﺴﻨﯽ ﻭ ﭼﻨﺎﺭﺷﺎﻫﯿﺠﺎﻥ ﻭ ﺑﻄﻮﺭ ﮐﻠﯽ ﻣﺮﺑﻮﻁ ﺑﻪ ﺳﺎﮐﻨﺎﻥ ﻭ ﻋﺰﯾﺰﺍﻥ ﻟﺮﻧﺸﯿﻦ ﻭ
ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪﻩ ﻏﺮﺏ ﺯﺍﮔﺮﺱ ﻓﺎﺭﺱ ﻭ ﺣﺘﯽ ﻓﺮﺍﺗﺮ ﺍﺯ آﻥ ﺩﺭ ﻫﺮ ﻧﻘﻄﻪﺍﯼ
ﮐﻪ ﻗﺒﻼ ﻭ ﺍﯾﻨﮏ ﺳﺎﮐﻦ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﺍﻟﺒﺘﻪ ﺗﺸﺎﺑﻬﺎﺗﯽ ﻫﻢ ﺩﺭ ﺩﯾﮕﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺑﺰﺭﮔﻮﺍﺭﺍﻥ
ﺗﺮﮎ ﺯﺑﺎﻥ ﻭ ﻫﻢﺟﻮﺍﺭﺍﻥ آﻧﺎﻥ ﻭ ﺑﺨﺸﯽ ﻫﻢ ﺷﺎﻣﻞ ﻋﺰﯾﺰﺍﻥ ﺳﺎﮐﻦ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﮐﺎﺯﺭﻭﻥ ﻭ ﺣﻮﻣﻪ
ﻭ ﺩﯾﮕﺮ می باشد. ﺍﯾﻦ ﻏﺬﺍﻫﺎ ﺩﺭ ﻣﺮﺍﮐﺰ ﻧﺎﻣﺒﺮﺩﻩ ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ مصرف روزمره ﺧﺎﻧﻮﺍﺭﻫﺎ، ﺑﺎ
آﻥ ﭘﺬﯾﺮﺍﯼ ﻣﻬﻤﺎﻧﺎﻥ ﺗﺎﺯﻩ ﻭﺍﺭﺩ ﻭ ﺧﺴﺘﻪ ﺍﺯ ﺭﺍﻩ ﻃﻮﻻﻧﯽ ﻭ
ﻫﻤﺴﺎﯾﮕﺎﻥ ﻧﺰﺩﯾﮏ ﺭﺍ ﻫﻢ ﺑﺎ ﮔﺮﻣﯽ ﻭ ﮔﺸﺎﺩﻩﺭﻭﯾﯽ ﻣﯿﺸﺪﻧﺪ ﻭ ﺩﺭ ﮐﻞ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻣﻌﺮﻭﻑ ﻭ ﺭﺍﯾﺞ ﺑﻮﺩ ﻭ
ﻋﻼﻭﻩ ﺑﺮ ﻣﺰﻩ ﻭ
ﻃﻌﻢ ﻭ ﺭﻧﮓ ﻭ ﺑﻮﯼ ﺧﺎﻃﺮﻩ ﺍﻧﮕﯿﺰ، ﺩﺍﺭﺍﯼ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺧﻮﺏ
ﻭ ﺍﻟﮕﻮﯼ ﺳﺎﺩﻩ ﻭ ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﭘﺮ ﺍﻧﺮژﯼ ﻣﺤﺴﻮﺏ ﻣﯿﺸﺪ.
ﻭﺍﻗﻌﺎ ﺣﯿﻒ ﺷﺪ که آﻥ ﻣﺎﺩﺭﺍﻥ ﻋﺰﯾﺰ ﻭ ﻣﻬﺮﺑﺎﻥ ﻭ ﻣﺎﺩﺭﺑﺰﺭگ های
ﻧﺎﺯﻧﯿﻦ ﻫﻤﻪ ﯾﮑﯽ ﯾﮑﯽ ﺭﻓﺘﻨﺪ ﻭ ﺍﯾﻨﮏ ﺩﺭ ﻣﯿﺎﻥ ﻣﺎ ﻧﯿﺴﺘﻨﺪ ﻭ ﻓﻘﻂ ﺧﺎﻃﺮﻩ ﻧﯿﮏ ﮔﺬﺷته شان ﺩﺭ ﺫﻫﻦ ﻣﺎ ﻧﻘﺶ ﺑﺴﺘﻪ ﺍﺳﺖ. ﺍﻣﺎ ﻫﻨﻮﺯ ﻫﻢ
ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩﻫﺎیی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﻮ ﻭ ﻋﻄﺮ ﻭ ﻃﻌﻢ ﻋﺎﻟﯽ ﻭ ﺩﻟﭙﺬﯾﺮ
ﻏﺬﺍﯼ ﺳﻨﺘﯽ آﻧﺎﻥ ﺩﺭ ﻣﺤﻠﻪﻫﺎ ﻭ ﮐﻮﭼﻪ ﻭ ﭘﺲ ﮐﻮﭼﻪ ﻫﺎ ﻭ ﺩﺭ ﻭ ﻫﻤﺴﺎﯾﻪ ﻫﺎ ﺑﻪ ﺗﻨﺪﯼ ﭘﯿﭽﯿﺪﻩ ﻭ
ﺳﻔﺮﻩ ﭘﺎﺭﭼﻪﺍﯼ ﮔﻞﮔﻠﯽ ﻭ ﺑﺎ ﺻﻔﺎﯼ آﻧﺎﻥ ﺑﺎ ﺗزﯾﯿﻨﺎﺕ ﺳﺎﺩﻩ ﻭ ﺩﻝ ﻧﺸﯿﻦ و ﺑﻮﯼ ﻣﻌﻄﺮ ﻏﺬﺍیشان
ﺩﺭ ﺩﻝ ﺍﺗﺎﻕ ﭘﺬﯾﺮﺍﯾﯽ گسترده شده و ﺩﺭ ﺟﻤﻊ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ
ﭘﺬﯾﺮﺍﯼ ﻫﻤﺪﻟﯽ ﻭ ﺻﻤﯿﻤﯿﺖ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮند و ﻏﺬﺍﯼ ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﺍﺻﯿﻞ ﻭ ﺳﻨﺖ ﮐﻬﻦ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﺭﺍ ﺑﺮ ﻏﺬﺍﯼ ﭘﺮﺯﺭﻕ ﻭ ﺑﺮﻕ ﻭ بقول
ﭘﺰﺷﮑﺎﻥ ﻭ ﮐﺎﺭﺷﻨﺎﺳﺎﻥ ﺗﻐﺬﯾﻪ ﮐﻢ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻭ ﭘﺮ ﺿﺮﺭ ﻓﺴﺖ ﻓﻮﺩ ﺭﺍ
ﺗﺮﺟﯿﺢ ﻣﯿﺪﻫﻨﺪ.
ﺑﯿﺎﯾﯿﻢ ﻓرﻫﻨﮓ ﺍﺻﯿﻞ ﻭ ﺍﺻﻠﯽ ﻏﺬﺍﻫﺎﯼ ﺳﻨﺘﯽ ﻭ ﻋﺸﯿﺮﻩ ﺍﯼ ﺭﻭﺳﺘﺎیی – ﺷﻬﺮﯼ ﮐﻬﻦ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺩﺳﺖ ﭘﺨﺖ ﺍﺻﻮﻝ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﯽ ﻭ ﻃﻌﻢ ﺧﻮﺵ آﻧﺮﺍ ﺑﺮ ﻏﺬﺍﻫﺎﯼ آﻣﺎﺩﻩ
ﺑﻪ ﻃﺒﺦ ﮐﻨﻮﻧﯽ ﻭ ﺩﺍﺭﺍﯼ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﻧه چندﺍﻥ ﻣﻄﻠﻮﺏ ﻓﺴﺖ ﻓﻮﺩ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﻭ ﺭﻭﺍﺝ ﺩﻫﯿﻢ ﺗﺎ
ﻣﺨﺎﻃﺮﺍﺕ ﺯﻭﺩﺭﺱ ﻭﺍﺭﺩﻩ ﺑﺮ ﻧﺴﻞ ﺟﻮﺍﻥ ﻃﺮﻓﺪﺍﺭ آﻥ ﺭﺍ ﮐﺎﺳﺘﻪ ﻭ ﮐﻢ ﺭﻭﻧﻖ ﺳﺎﺯﯾﻢ ﻭ ﺩﺭ ﺳﺎﯾﻪ
ﺳﻼﻣﺘﯽ ﻏﺬﺍﻫﺎﯼ ﺳﺎﻟﻢ ﺑﻪ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺍﻟﮕﻮﯼ ﺳﺎﻟﻢ ﻏﺬﺍﯾﯽ ﺑﯿﺎﻧﺪﯾﺸﯿﻢ . ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﺗﻨﺪﺭﺳﺖ
ﺑﺎﺷﯿﺪ .
ﺯﻫﺮﺍ ﮐﺸﺎﻭﺭﺯﯼ و ﻣﻨﻮﭼﻬﺮ ﯾﻮﺳﻔﯽ
یاد اونوقتا بخیر که همه چیز خوب بود و سر جاش و در دسترس