اون قديم ها كه در حدود سن ما مي گنجد، مراكز درماني شهر و شهرستان كازرون عبارت بود از ساختمان هلال احمر (جمعيت شير و خورشيد آن روز) به علاوه ي ساختمان موقوفه اي كه در خيابان شريعتي آن روزگار، كار درمان بيماران سرپايي و بستري شده را انجام مي دادند. در مراكز بخش هاي تابعه هم درمانگاه هاي بسيار كوچكي با امكانات معدودي وجود داشت كه بيشتر براي درمان بيماري هاي اپيدمي كاربرد داشت. در مركز شهر كازرون يك يا دو مطب خصوصي پزشك عمومي وجود داشت كه اغلب غيربومي بودند و مداوما نيز تغيير مي كردند و جاي خود را به پزشك تازه كار جديدي مي دادند. يك پزشك حاذق بوم هم به نام دكتر طاهري در جوار بازار شهر، سال ها به مردم خدمت درماني ارائه مي داد كه بر اثر نامهرباني ها و برخورد توهين آميز همراه با ضرب و شتم توسط جمعي از اهالي همشهري مان، ايشان هم راهي مركز استان (شيراز) شدند. بخش زيادي از كارهاي درماني مردم از ناحيه ي پزشكان قديمي (خانواده هاي حُكما و طبيب لقماني) انجام مي گرفت.
با گذر زمان و توسعه ي كشور، بر تعداد درمانگاه ها و پزشكان شهر و شهرستان افزوده گرديد. بعد از انقلاب به تدريج تعداد و تنوع پزشكان به گونه اي افزايش يافت كه اكنون در مركز شهر كازرون و بخش ها، انواع تابلوهاي اطبا به چشم مي خورد. بيمارستان نسبتا مجهز ولي عصر (عج) كازرون و درمانگاه ها و مراكز اورژانس كه در شهرستان تأسيس شده اند و داراي پزشكان و كادر درماني هستند، وضعيت درماني منطقه را ارتقاء بخشيده اند اما توسعه ي درماني شهرستان به هيچ وجه متناسب با رشد جمعيت و توسعه ي بخش هاي ديگر شهري و به ويژه در شأنيت مردم كازرون نبوده و نيست! اين درحالي است كه انواع پزشكان متخصص كازروني در شهرهاي بزرگ و بعضا در شيراز به طبابت مشغولند و تعدادي از آن ها فرداً و يا اشتراكاً داراي بيمارستان هاي خصوصي هستند.
غرض از نگارش مقاله، اين نكته است كه چرا شهرستان كازرون بايد از وجود بيمارستان هاي خصوصي محروم باشد؟! شايد عدم امكانات مواصلاتي همچون جاده و فرودگاه و كمبود امكانات شهري، علت عقب ماندگي مذكور قلمداد شود اما علت اصلي نمي تواند اين ها باشد.
به نظر نگارنده يكي از علل اصلي عقب ماندگي شهرستان كازرون و ساير شهرستان هاي استان وجود رانت هاي درماني است كه برخي پزشكان به سبب داشتن بيمارستان هاي خصوصي و مطب هاي شلوغ كه شهره ي جهاني پيدا كرده اند، نمي خواهند و اجازه نمي دهند كه در شهرستان براي آن ها رقبايي ايجاد شود و با نفوذي كه بر مسئولين درماني استان دارند به بهانه هاي مختلف از تأسيس مراكز درماني خصوصي در شهرستان ها جلوگيري به عمل آورده اند و همچنان نيز ممانعت به عمل مي آورند!!
قدر مسلم اين كه بيماران و متقاضيان دريافت خدمات درماني كه از خوزستان يا بوشهر و يا شهرستان ها، شهرها و بخش هاي مجاور مجبورند به شيراز بروند و هزينه هاي سنگين همراه با مشكلات ترافيكي و خطرات بين راهي را متحمل گردند، اگر مشاهده كنند كه در شهرستان كازرون بيمارستان هاي خصوصي مجهزي وجود دارد، راهي اين ديار مي شوند؛ چرا كه بالطبع هزينه هاي ماندگاري در شهرستان كازرون بسيار نازل تر از مركز استان و شيراز است!
موارد متعددي بوده است كه پزشكاني از اين شهرستان قصد تأسيس مراكز درماني خصوصي داشتند اما مورد موافقت استان قرار نگرفت! لذا به همه ي مسئولين شهرستان توصيه مي گردد كه با دعوت از پزشكان بومي به ويژه آن هايي كه صاحب سرمايه و سرمايه گذار هستند و معمولا سرمايه هاي خود را در بخش غيردرماني (مسكوني و تجاري) به كار مي بندند و خاصه پزشكاني كه در اين شهر ماندگار شده اند و يا سرمايه ي خود را در اين شهر هزينه كرده اند، دعوت به عمل مي آيد تا براي تأسيس بيمارستان هاي خصوصي اقدام كنند. بدون شك تأسيس مركز درماني خصوصي در شهرستان باعث رونق اقتصادي در بخش هاي ديگر شهرستان و باعث كارآفريني هاي جديد و زيادي خواهد گرديد.
لذا براي تحقق امر فوق موارد زير حائز اهميت است:
1- مسئولين شهر (شهرداري و شوراي اسلامي و مسكن و شهرسازي) زمين موردنياز در مكان مناسب يا كاربردي درماني را در اختيار سرمايه گذار امور درماني قرار دهند.
2- مسئولين ذيربط (نماينده ي مجلس، فرماندار يا شوراي شهرستان، رياست شبكه بهداشت و درمان و آموزش عالي) با هدايت و پشتيباني امام جمعه، مصرانه و قاطعانه براي اخذ مجوز لازم، سرمايه گذار امور درماني را ياري كنند.
3- براي تأسيس مراكز درماني تنها به يك سرمايه گذار اكتفا نگردد. چرا كه اگر زمينه ي رقابت براي ارائه ي خدمات نباشد، نه تنها پيشرفت حاصل نمي شود بلكه دردسر جديدي نيز ايجاد مي گردد. لذا از سرمايه گذارهاي متعددي براي چنين امري دعوت به عمل مي آيد.
امروزه هزينه هاي درماني در تخصص هاي گوناگون جزء گران ترين خدمات جامعه است و در عين حال در رديف پردرآمدترين مشاغل محسوب مي شود. لذا براي سرمايه گذار مي صرفد كه در اين خصوص سرمايه ي خود را به كار گيرد. ضمن اين كه نفس كارهاي درماني در اذهان مردم جنبه ي معنوي و مقدسي داشته و دارد.
منبع : شهر سبز - ش 60