برخي باغداران و زيتون کاران کازرون خواستار توجه جدي دولت به مشکلات آنها و ايجاد راهکاهاي مناسب براي برون رفت از مشکلاتشان شدند.
به گزارش ايرنا زيتون کاران کازرون نبود بازار مناسب براي فروش محصولات خود ، نبود صنايع تبديلي در منطقه ، نبود نهادهاي کشاورزي در فصل نياز باغها و نبود اطلاعات کافي در زمينه کاشت و پرورش زيتون را عمده مشکلات خود مي دانند.
يکي از باغداران کازروني گفت: چند سال پيش با تشويق جهاد کشاورزي باغ خود را تبديل به باغ زيتون کردم و نهالهاي زيتون را از جهاد کشاورزي تهيه کرده و در باغ کاشتم .
غلامحسين لنگري افزود: پس از چند سال که باغ به ثمر دهي رسيد ، برخي از درختان به بار ننشست و به جهاد کشاورزي مراجعه کردم ، مشخص شد که اين نوع زيتون در منطقه کازرون ثمردهي مناسب ندارد.
وي ادامه داد: کارشناسان براي حل اين مشکل پيوند اصلاحي را پيشنهاد کرده که در صورت انجام اين کار به چندين سال ديگر وقت نياز است که اين تنها به ضرر باغداران است.
وي اظهار داشت: برخي از باغها بدليل مشکلات موجود تغيير کاربري داده اند و دوباره در باغ هاي خود مرکبات نشانده اند.
اين باغدار گفت: از سوي ديگر فروش محصول زيتون در منطقه با مشکل مواجه شده است بطوريکه خريداران زيتون را با قيمت پايين از باغداران خريداري مي کنند.
مدير عامل تعاوني باغداران کازرون گفت: از چند سال پيش با ترغيب سيستم دولتي کشاورزان تشويق به کاشت زيتون در فارس شدند.
مهندس شهرام مدبري افزود: از آنجا که کشت زيتون در فارس از کشتهاي سنتي نبوده باغداران در اين زمينه با مشکلات زيادي مواجه شده اند.
وي اظهار داشت: در برخي باغات نهالهايي که کشت شده بود پس از چند سال مشخص شد که مثمر نبوده و يا از گونه هايي انتخاب شده که در فارس محصول با کيفيت به بار نمي آورد.
وي بيان کرد: هم اکنون باغداران براي فروش محصول زيتون خود با مشکلات زيادي مواجه هستند.
مدبري گفت : از آنجا که در فارس تنها سه کارخانه فرآوري زيتون در شيراز و فسا فعال است ، زيتون کاران مجبور هستند هر قيمتي را که کارخانه پيشنهاد داد قبول کنند.
وي ادامه داد: روغن هاي غير استاندارد با کيفيت پايين و ارزان در حال وارد شدن به بازار ايران است به همين دليل کارخانه ها با مشکل توليد مواجه شده اند.
وي بيان داشت: با سياستهاي نابجا و بدون برنامه ريزي در زمينه واردات محصولات کشاورزي ، دولت ناخواسته کشاورزي در ايران را به ورطه نابودي مي کشاند.
نماينده مردم کازرون در مجلس شوراي اسلامي گفت: زيتون محصول جديدي است که با سياستهاي توسعه اي توسط دولت به عرصه باغداري فارس گام نهاد.
غلامرضا دهقان ناصرآبادي افزود: متاسفانه قبل از اينکه در زمينه کشت اين محصول در فارس برنامه ريزي شود و زيرساختهاي آن آماده گردد، باغ هاي زيتون گسترش پيدا کرد.
وي ادامه داد: مسوولان بايد پيش از اين درصدد تربيت کارشناسان خبره در زمينه پرورش زيتون در فارس برمي آمدند که باغها بطور علمي و تخصصي کشت مي شد .
وي اضافه کرد: با توجه به وسعت باغهاي زيتون در کازرون هنوز زمينه ايجاد صنايع تبديلي در اين منطقه بوجود نيامده و باغداران با مشکلات زيادي مواجه شده اند.
يکي از کارشناسان زيتون در فارس گفت: احداث باغ زيتون و صنعت روغن کشي در فارس صنعتي نوين است که اطلاعات و تحقيقات پيرامون اين محصول از زمان احداث باغها جمع آوري شده است.
مهندس امير خضرايي افزود: صنعت روغن کشي و باغداري زيتون از گذشته در شمال کشور وجود داشته و حتي شيوه سنتي آن نيز از قدمت زيادي در آن منطقه برخوردار است .
وي ادامه داد: اين درحالي است که کارشناسان زيتون ، باغداران و حتي کارخانه داران در اين صنعت در فارس تجربه يکساني دارند و کارشناسان کشاورزي استان نيز بيش از باغدار تجربه اي در اين کار ندارند.
اين عضو هيئت مديره يکي از کارخانه هاي روغن زيتون در شيراز گفت: باغدار اطلاعات کافي در مورد برداشت محصول ندارد و تا تجربه آن را بدست آورد بخشي از باغ و محصول خود را از دست داده است.
خضرايي بيان داشت: نهالهايي که در ابتدا از شمال کشور به فارس منتقل شد نسبت به اين اقليم سازگار نبود و پس از هفت سال که زمان باردهي زيتون رسيده ، باغدار با توليد 500 کيلو زيتون در سال مواجه شده است.
کارشناس مسوول زيتون جهاد کشاورزي فارس گفت: زيتون در فارس با سياست توسعه اي و با هدف گسترش مصرف روغن زيتون در جامعه کشت شد.
مهندس نادر جعفري افزود: بنبال اين سياست بايد مرکز تحقيقات جهاد کشاورزي با دعوت از گروههاي مشاوره اي از کشورهايي مانند ايتاليا ، تونس ، يونان وديگر کشورها که در توليد زيتون صاحب نام بودند ، تحقيقات خود را شروع مي کرد.
وي ادامه داد: با انجام تحقيقات مي توان به اطلاعاتي پيرامون نقاط مناسب پرورش زيتون و گونه هاي مساعد با باردهي بالا و درصد روغن بيشتري دست يافت.
وي اضافه کرد:متاسفانه اين تحقيقات انجام نشد و باغهاي زيتون در مناطق مساعد فارس کشت شد که يکي از اين مناطق شهرستان کازرون است که عملکرد خوبي در توليد زيتون دارد.
وي بيان کرد: پس از چند سال مشخص شد که برخي گونه اي زيتون در فارس عملکرد پاييني دارند که جهاد کشاورزي تصميم به اصلاح باغها از طريق پيوند گرفت.
جعفري اظهار داشت: در شهرستان کازرون 300 هکتار از باغها زير کشت زيتون است که با روشهاي علمي و تخصصي زمينه توسعه آنها فراهم شده است.
وي افزود: از سوي ديگر ورود روغن زيتون هاي با کيفيت پايين و ارزان به کشور مشکلاتي را براي کارخانه هاي توليد روغن زيتون در فارس بوجود آورده است.
وي با اشاره به اينکه محصول زيتون يک سال پربار و يکسال کم بار است گفت : سال گذشته در استان فارس سه هزار تن و امسال هفت هزار تن زيتون توليد شده و کارخانه ها بدليل افت قيمت روغن زيتون در بازار و بالا بودن محصول ، قيمت خريد را پايين آورده اند.