|
بصیرت، غاباً در مصادیق مطرح میشود و البته بسیاری از انحرافات آدمی در یافتن مصادیق و نمونههای عینی مفاهیم کلی است؛ زیرا در خود مفاهیم، ممکن است چندان اختلافی وجود نداشته باشد؛ یعنی همه اعتقاد به مفاهیم داشته باشند. ممکن است دو تفکر، هر دو خود را طرفدار اسلام، حق، عدالت و ارزشها بدانند، اما بحث مصادیق و نمونههای این مفاهیم که مطرح میشود، افراد را در دو صف جداگانه قرار میدهد. یکی را طرفدار امام علی(ع) نماید و دیگری را طرفدار معاویه. یکی را در خط حسین و عاشورائیان قرار دهد و دیگری در خط یزید و ابن زیاد. زیرا یکی امام علی(ع) و امام حسین(ع) را مصداق واقعی حق و مسلمانی میداند و دیگری معاویه و یزید را.
این جاست که اگر بصیرت نباشد انسان در شناخت مصادیق حق و باطل اشتباه میکند و ناگهان خود را در جبهه باطل و مدافع آن میبینند. این مسائل در زمان فتنه، بیشتر خود را نشان میدهد، چرا که طوفان فتنهها گاهی آن چنان میوزد و فضا را غبارآلود مینماید که دیدهها از کار میافتد و چشمها از مشاهده عمیق قضایا نابینا میشوند و نیز در فضاهای فتنهانگیز است که اگر لطف الهی شامل انسان نشود به ورطه هلاکت میافتد و اگر فرد از بصیرت لازم برخوردار نباشد ارزشها در نظرش دگرگون میگردد، معروفها را منکر و زشتیها را زیبا میبیند و در نتیجه به جای این که در جبهه حق قرار گیرد، ناخودآگاه مدافع باطل شده و در حوادث اجتماعی، عملاً در مسیر اهداف شوم ناپاکان قرار میگیرد.
عاشورا به ما میآموزد که در فتنهها و تغیّر اوضاع، قبل از هر چیز، بصیرت و روشنبینی لازم است تا در دام فتنهگران دچار نشویم. بلکه با بینش و روشنبینی در جبهه حق قرار گرفته و به دفاع از آن بپردازیم. نمونههای راستین صاحبان بصیرت را میتوان عاشورائیان و یاران حسین بن علی(ع) نام برد، چرا که بدون این ویژگی مهم، آفرینش چنین حادثه تاریخی و با عظمت، ناممکن است. تمام یاران آن حضرت از بصیرتی عالی برخوردار بودند، آنها اوضاع و شرایط را به خوبی مد نظر قرار داده، اهداف دشمنان امام علی(ع) را به خوبی دریافته و فتنههایی که بنیامیه در امت اسلامی ایجاد نموده بودند، شناخته و به اهداف درخشان امام و رهبر خود، آشنا و خود را آماده هرگونه ایثاری نموده بودند و این از ویژگیهای مردان الهی است که به فرموده امام علی(ع) :»حَمَلوُا بَصائِرَ هُم علی اَشیافِهِم«1، بینشهای خود را بر شمشیرهایشان نشاندند»
رهبر معظم انقلاب، درباره لزوم بصیرت در حوادث و فتنهها میفرماید: عاشورا به ما درس میدهد که در ماجرای دفاع از دین، بصیرت، بینش از چیزهای دیگر برای انسان لازم است. بیبصیرتها بدون این که بدانند، فریب میخورند و در جبهه باطل قرار میگیرند؛ چنانچه در جبهه ابنزیاد، کسانی بودند که فسّاق و فجار نبودند، ولی از این بیبصیرتها بودند.
1-نهجالبلاغه، فیض، خطبه 150