بافت فرسوده همواره یکی از معضلاتی است که شهرها با آن گریبانگیر هستند. شهر کازرون نیز از جمله شهرهایی است که بافت فرسوده در آن نسبت به کل مساحت شهر آمار بالایی است.
مساحت کل شهر کازرون 2040 هکتار است که بر اساس آمار رسمی از این میزان 290 هکتار آن جزو بافت فرسوده محسوب می گردد و حتی به نظر می رسد آمار واقعی بیش از این باشد. یعنی چهارده درصد مساحت شهرکازرون بافت فرسوده است. میزان بافت فرسودهي کازرون در مقایسه با شیراز، جهرم و حتی تهران اختلاف معناداری دارد. به گونهای که در جهرم چهار صدم درصد، در شیراز 13 درصد و در تهران پنج صدم درصد بافت فرسوده وجود دارد.
میزان بالای بافت فرسوده کازرون در مقایسه با دیگر شهرها ضرورت تدوین راهکارهای مناسب جهت نوسازی این بافت را ضروری ساخته است.
معایب بافت فرسوده
1. بافت های فرسوده از کوچه های باریکی برخوردار هستند. به گونه ای که در مواقع حادثه و بحران مانند آتش سوزی، زلزله و سایر بلایا؛ خدمات رسانی در این مناطق بسیار دشوار و حتی گاهی غیر ممکن خواهد بود.
از سویی دیگر در مواقع حادثه های طبیعی، میزان خسارت وارده به بافت فرسوده به دلیل پایین بودن ضریب ایمنی و استحکام بسیار بالا خواهد بود.
2. بعضا بخش هایی از بافت فرسوده به دلیل عدم استحکام و خطرآفرین بودن آن از سکنه خالی می شود و اندک اندک، مکان و محل امنی برای بزهکاری خواهد شد.
این رخداد سبب افزایش رشد ناهنجاری ها در بافت های فرسوده می شود.
3. بافت فرسوده تاثیر مستقیمی بر چهره شهر و نازیبا کردن آن دارد.
4. امکانات فرهنگی معمولاً در بافت فرسوده وجود ندارد. حتی در این مناطق فضای سبز مناسب نیز به چشم نمی خورد. چون معماری این مناطق سنتی است و اساساً وجود چنین امکانات شهری در آن پیش بینی نشده است.
5. بافت فرسوده به دلیل نوع معماری خانه ها و کوچه ها از بهداشت محیطی مناسبی نیز برخوردار نیست.
6. خدمات رسانی شهری به این مناطق؛ در واقع هدر دادن هزینه هاست. چون با نوسازی باید هزینه دوباره ای برای خدمات رسانی متحمل شد.
راهکارها
بافت های فرسوده را نمی توان به حال خود در میان شهرها رها کرد. بی تردید باید با تدوین برنامه های مناسب و در نظرگرفتن منافع ساکنان آن اقدام به نوسازی بافت فرسوده کرد.
دولت در سال گذشته اعلام کرد که برای احیا و نوسازی بافت فرسوده تسهیلات پرداخت می کند اما مشخص نیست که در کازرون سرانجام این تصمیم دولت چه شده است. چه میزان تسهیلات به کازرون تعلق گرفته و روال آن برای دریافت و بازسازی بافت فرسوده چگونه است.
این پرسشی است که مسئولان باید با اطلاع رسانی به موقع، زمینه را برای ترغیب ساکنان بافت فرسوده جهت دریافت تسهیلات فراهم کنند. برای نوسازی بافت فرسوده باید از مشارکت مردم و بخش خصوصی نیز استفاده کرد. اساساً بدون مشارکت مردم،نوسازی این بافت ها دور از انتظار است.
نوسازی بافت فرسوده، مزایای زیر را در پی خواهد داشت:
1. با نوسازی بافت فرسوده ،در مواقع حادثه، میزان آسیب کاهش می یابد و خدمات رسانی آسان خواهد بود.
2. آقای مهندس پناهی که کارشناس ارشد شهرسازی و اهل کازرون است؛ در مقاله ای در هفته نامه بیشاپور به "خطی شدن" شهر کازرون اشاره کرده و نسبت به رشد طولی شهر هشدار داده است.
رشد خطی شهر و هدایت جمعیت سرریز به شهرک های حومه ای هم باعث افزایش هزینه ها می شود و هم باعث بروز مشکلات در حمل و نقل درون شهری می گردد.
اگر قرار باشد شهر به صورت طولی رشد کند قاعدتاً خدماتی مانند برق، آب، تلفن، گاز، خیابان و خدمات امنیتی نیز باید به مناطق دوردست نسبت به شهر برده شود.
این مسأله به خودی خود برای شهر هزینه بر است که با نوسازی و آپارتمان سازی در مناطق فرسوده، از این معضل جلوگیری می شود.
3. با نوسازی بافت فرسوده می توان در این مناطق امکاناتی نظیر فرهنگسرا، کتابخانه و فضای سبز نیز پیش بینی کرد. این امکانات سبب بهبود سطح فرهنگی و رفاه ساکنان خواهد شد.
4. نوسازی بافت فرسوده سبب خواهد شد که چهرهي شهر زیباتر گردد و همچنین شهر از تقسیم بندی بالا و پایین شهر از نظر معیار فرهنگی به دور بماند.
5. با نوسازی بافت فرسوده دیگر ضروری نیست که کاربری زمین های اطراف شهرها که جزو اراضی منابع طبیعی و کشاروزی محسوب می گردد،تغییر پیدا کند.
اولین بار است که چنین مطلبی در این مورد نوشته شده.دست شما درد نکند