به گزارش کازرون نما به نقل از « ایران زمین » معاون میراث فرهنگی استان فارس با اعلام این خبر گفت : نقش برجسته ها و کتیبه های خطی بیشتر در دل کوهها و در ارتفاعات حجاری شده اند و با توجه به اینکه سنگ هایی که کتیبه ها و نقوش بر آن حجاری شده سنگ های آهکی هستند به مرور زمان و به علت پدیده های طبیعی دچار فرسایش می شوند.
عبدالرضا نصیری با اشاره به درج اخبار در برخی از رسانه ها مبنی بر آسیب پذیری و فرسایش برخی از نقش برجسته ها در جریان بروز پدیده های طبیعی ، انسانی و عدم توجه مسئولان، بیان کرد :
واقعیت این است که با اقدامات حفاظتی و مرمتی برای مدت زمان محدودی می توان از پوسته شدن کتیبه ها و سنگ های آهکی جلوگیری کرد. وی با تاکید بر اینکه هنوز در علم مرمت راهکار قطعی برای نجات این کتیبه ها حاصل نشده است ، خاطر نشان کرد : روزهای گذشته خبری مبنی بر محو شدن تدریجی خطوط « کتیبه کرتیر » به عنوان بزرگترین کتیبه خطی پهلوی دنیا در برخی رسانه ها منتشر شده که همچنان که گفته شد این کتیبه نیز مانند سایر کتیبه ها و نقوش برجسته به دلیل آهکی بودن سنگها ، آسیب پذیر بوده و با عوامل فرسایش روبروست.
معاون میراث فرهنگی استان فارس افزود : کرتیر موبد موبدان زرتشت از زمان شاپور اول تا زمان بهرام دوم ساسانی اقدامات زیادی در راستای تقویت آیین زرتشت و ارتقاع جایگاه روحانیون زرتشتی در ایران قبل از اسلام برداشته است . وی خلاصه ای از اقدامات خود را همانند پادشاهان ساسانی بر سینه کوهها نوشته است تا آیندگان جایگاه و فعالیت های وی را بشناسند . این موضوع برای اولین بار در تاریخ ایران باستان اتفاق افتاده که فردی غیر از شاه از خود کتیبه ای بر جای می گذارد .
نصیری اظهار داشت : کتیبه کرتیر در کنار روستای سرمشهد از توابع شهرستان کازرون در فاصله 80 کیلومتری شهر کازرون واقع گردیده و از نظر اندازه خطوط و بزرگی ، بزرگترین کتیبه پهلوی دنیا است . موضوع کتیبه شرح فعالیت ها و اقدامات کرتیر موبد موبدان زرتشتی و فهرستی از مناطق مختلف جغرافیایی ایران است .
وی بیان کرد : در اهمیت این هیچ شکی نیست اما ذکر چند نکته از لحاظ فنی برای وضعیت کنونی آن ضروری به نظر می رسد .
معاون میراث فرهنگی استان فارس ادامه داد : کتیبه کرتیر ارتفاع 30 متری در سطح زمین بر سینه کوه در یک قاب به ابعاد 5/4 متر در 2 متر و بعدها نقش برجسته بهرام دوم ساسانی در پایین آن حجاری شده است.
وی اضافه کرد : متاسفانه نوع سنگی که کتیبه بر روی آن حجاری شده آهکی است و همین موضوع موجب شده طی قرون گذشته دچار آسیب شود . اگر چه نقش عوامل طبیعی در آسیب به این کتیبه بسیار زیاد است اما این موضوع مختص کتیبه کرتیر نیست بلکه همه نقش برجسته ها و کتیبه های موجود در کشور را در بر می گیرد .
نصیری خاطر نشان کرد : از ابتدای کشف این کتیبه نزدیک به 150 سال می گذرد و نوشته های سیاحان و مورخان از جزئیات این کتیبه ، گویای این موضوع است که برخی کلمات و خطوط از 150 سال پیش نیز محو بوده اند.
وی ادامه داد : ترجمه های موجود این کتیبه گواه این موضوع است و این آسیب ها جدید نیست و سازمان میراث فرهنگی در راستای حفظ این اثر اقدام به تهیه مولاژ و نمونه برداری از این کتیبه و بقیه کتیبه های پهلوی کرده و با تهیه نمونه هایی واقعی از آن در موزه تخت جمشید و کاخ موزه نیاوران آنها را به یادگار سپرده است.