|
به گزارش خبرنگار مهر، استان فارس طی چند سال گذشته با پدیده طبیعی خشکسالی مواجه و از این ناحیه آسیبهایی نیز متحمل شده ازجمله خشکی باغات و تاثیر در عرصه های منابع طبیعی که در برخی بخشهای این حوزه خسارات به حدی است که از آن به عنوان بحران یاد می شود.
در این راستا خشکسالیهای استان فارس خسارات زیادی به جنگلها و عرصه های منابع طبیعی در این استان وارد کرد به گونه ای که جنگلهای بلوط استان به خصوص در کازرون مورد هجوم آفتهایی مثل سوسکهای چوبخوار قرار گرفته و با وارد کردن خساراتی و همچنین خشک کردن برخی درختان، جنگلهای بلوط کازرون را در بحران قرار دادند.
جنگل بلوط دشت برم در 30کیلومتری شرق کازرون و در مسیر کازرون به شیراز واقع شده است.
این منطقه جنگلی با ارتفاع متوسط از یک هزار و 500 متر تا دو هزار و 400 متر قسمتی از رشته کوه های زاگرس جنوب غربی بوده و یکی از بخشهای متراکم جنگلهای بلوط زاگرس را در خود جای داده است. این منطقه دارای پوشش گیاهی و جانوری قابل ملاحظه ای است و علاوه بر بلوط، گونه های جنگلی دیگری همچون بادام کوهی، کیالک و ارژن را شامل می شود و نقش مهمی در تلطیف و اعتدال هوای مناطق جنوبی کشور داشته و به عنوان یک منطقه حفاظت شده و منطقه زیست کره به شمار می رود.
در این مدت اداره کل منابع طبیعی استان فارس اقدامات زیادی برای مقابله با این آفت انجام داد که از آن جمله می توان به انعقاد قرارداد با دانشگاه به منظور مشخص شدن این بیماری و یا راه های مقابله با آن و همچنین قابلیت جست زنی اشاره کرد.
با وجود انجام این اقدامات جنگلهای بلوط استان به ویژه در منطقه دشت برم دچار خسارتهایی شده به گونه ای که 20هزار هکتار از این درختان وضعیت حادی دارند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بر اساس دستورالعملی از سوی سازمان جنگلها مقرر شد که کارگروهی از اساتید دانشگاه ها و مدیران مربوطه تشکیل و بحث مبارزه با آفات و بیماریهای درختان مورد بررسی قرار گیرد.
علی جواهری افزود: در این راستا تمام اعضای کارگروه حدود سه بار از جنگلهای بلوط دشت برم که بیشترین خسارت را از خسکالی دیده اند بازدید شد و اقدامات مفیدی صورت گرفت.
وی با بیان اینکه این اقدامات در قالب مطالعات انجام می شود، اظهار داشت: برای مقابله با آفات درختان بلوط در دشت برم سه پایلوت 10 هکتاری درنظر گرفته و اقدامات لازم برای مقابله با بیماریها و تعدیل وضعیت موجود در دستور کار است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس با بیان اینکه کارشناسان بر این اعتقادند که بروز آفات در جنگلهای بلوط ناشی از خشکسالی و ضعف فیزیولوژیک است، بیان کرد: به دنبال خشکسالی بیماریهای گیاهی فعال شده و خسارات جبران ناپذیری برجای گذاشت.
وی همچنین با اشاره به پدیده زغالی شدن نیز بیان کرد: شیوع این بیماری به گونه ای است که امکان بازگشت درختان وجود ندارد در حالیکه اگر آفت سوسک چوبخوار به درختان هجوم بیاورد امکان بازگشت آنها وجود دارد.
جواهری گفت: البته درختانی که در منطقه دشت برم دچار آفت زغالی شده باشند به ندرت دیده می شود از این رو باید تدابیر لازم اتخاذ تا از شیوع این بیماری جلوگیری شود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان فارس بیان کرد: در حال حاضر درختان بلوط استان فارس کم و بیش به دلیل خشکسالی با مشکل مواجه هستند و آفت سوسک چوبخوار به آنها خساراتی وارد کرده اما در دشت برم بیش از 20 هزار هکتار از جنگلها به این آفت مبتلا شده اند.
وی اظهار داشت: وضعیت جنگلهای بلوط در دشت برم حادتر است به همین دلیل ضروری است در گام اول مدیریت روان آبها در دستور کار قرار گیرد.