به گزارش خبرنگار مهر، آثار تاریخی در هر جامعه ای نشان از هویت و میراث تمدنی آن جامعه دارد که نگهداری از آنها می تواند در معرفی هویت تمدنی یک سرزمین به دیگران موثر باشد.
سنگهای تاریخی، بناهای باستانی و... ازجمله مورادی هستند که می توانند همه و همه در جذب گردشگر و همچنین معرفی به نسلهای دیگر نقشهای بی بدیلی را ایفا کنند.
اما در شهرستان کازرون فارس سنگهای تاریخی در گوشه و کنار شهر رها شده و حتی از آنها برای ایجاد سکوی اتوبوس استفاده می شود.
در این رابطه عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت:صدها اثر سنگی مربوط به دوره های مختلف تاریخی در سطح شهرستان کازرون پراکنده شده اند بی آنکه از موهبت نمایش در موزه سنگ برخوردار باشند یا آنکه عزم و اراده ای برای جمع آوری کامل آنها و نگهداری اصولیشان در دستورکار باشد.
محسن عباسپور افزود: بر اساس شواهد و مستندات متعدد تاریخی در شهرستان کازرون هم غارهای پیش از تاریخ ثبت شده در فهرست آثار ملی وجود دارد و هم شهرها و محوطه های تاریخی مربوط به دوران ساسانیان از جمله بیشاپور و سرمشهد و هم اینکه این شهرستان سابقه طولانی در تاریخ ایران پس از اسلام دارد.
وی ادامه داد: از تمامی این دوره های تاریخی، آثار سنگی متعددی برجای مانده که تک تک آنها بخشی از اسناد هویتی امروز کازرون محسوب می شوند با این همه شرایط نامطلوب حفظ و نگهداری آنها به همراه پراکندگی گسترده این آثار در سطح کازرون موجب شده تا این اسناد هویتی به وضوح در معرض تخریب و آسیبهای جدی قرار بگیرند.
سنگ تاریخی که از آن برای نگهداری وسائل اضافی استفاده می شود
این فعال میراث فرهنگی اظهار داشت: بعضا این آثار که هر یک به عنوان برگی از تاریخ این سرزمین محسوب میشوند امروز به عنوان قطعات سنگی برای ساخت دیوارها، یا سکو برای نشستن در ایستگاه اتوبوس، یا نیمکتهایی برای قرار دادن برخی وسایل و... استفاده می شوند.
وی تاکید کرد: مشخصا یکی از مناسب ترین راه ها برای حفاظت بسیاری از این آثار پرارزش تاریخی، جمع آوری آنها و نگهداریشان در محیطی مناسب است به گونه ای که هم در معرض عوامل فرسایشی قرار نگیرند و هم دست سودجویانی که همه ساله ضربات متعددی را به آنها وارد می کنند از این آثار کوتاه شود و از همه مهمتر پژوهشها و مطالعات متمرکز بر روی آنها را تسهیل کند.
سنگ تاریخی برای ایستگاه اتوبوس
عباسپور گفت: بدون شک تعدد آثار سنگی در شهرستان کازرون و تنوع آنها که از دوران پیش از تاریخ شروع شده و به دوران اسلامی ختم می شود بدان حد است که برای این آثار سنگی موزه اختصاصی سنگ دایر شود.
وی گفت: البته در این راستا سال گذشته اقداماتی هم انجام شد و بقعه شیخ امین الدین در شهر کازرون برای دایر کردن این موزه تصویب شد و فضاسازیهای مربوط به آن هم تا حدودی انجام شد اما مدتهاست که کار ساخت موزه نیمه کاره به حال خود رها شده و آثار سنگی کازرون همچنان در معرض تخریب قرار دارند.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان افزود: برای احداث این موزه به طور حتم هم سازمان میراث فرهنگی و هم اداره اوقاف و امور خیریه که آثار سنگی کازرون به نحوی مربوط به آنها یا زیر نظر آنها است، باید مشارکت داشته باشند اما هر دو این سازمانها بنا به دلایل مختلف تاکنون اقدام منجر به نتیجه ای را در این خصوص انجام نداده اند.
این سنگ برای دیوار چینی استفاده شده است
وی با بیان اینکه اداره اوقاف با حمایت از تاسیس چنین موزه ای می تواند کمک شایان توجهی به حفظ و معرفی ده ها اثر سنگی برجسته ای که در موقوفات و بقاع متبرکه و سایر مکانهای مشابه پراکنده شده اند، کند، تاکید کرد: شیرهای سنگی که در شهرستان کازرون طی سالهای گذشته با هدفهای نابخردانه ای همچون یافتن گنج یا اسکلت و... شکسته و از بین رفته اند کم نیستند، گورنوشته های ارزشمند تاریخی در گورستانهای پراکنده در سطح کازرون که همچون صاحبان آنها آرام آرام به زیر خاک رفته یا حتی شکسته شده و از بین می روند و به دنبال آن ناگفته های تاریخی را نیز با خود می برند.
وی گفت: با آنکه تاکنون بعضا اقدامات پراکنده ای برای جمع آوری آثار سنگی در دستور کار میراث فرهنگی قرار گرفته و تعداد معدودی از آثار سنگی جمع آوری شده با این وجود هم به دلیل کثرت آثار و پراکندگی آنها در سطحی گسترده و بعضا ادعای مالکیت برخی افراد بر روی آنها و هم به دلیل دنباله دار نبودن این اقدامات و مقطعی بودن آنها تا به امروز نتایج مطلوبی را در پی نداشته است.
عباسپور افزود: پراکندگی آثار سنگی در کازرون تا بدان حد است که مثلاً هنگام گودبرداری برای احداث کولینگهای نیروگاه سیکل ترکیبی کازرون، گورنوشته ای با خط پهلوی از دل خاک بیرون آمد یا حتی اواخر سال گذشته یک گور نوشته دیگر با خط پهلوی در یکی از کوچه های شهر کازرون پیدا شد، با این حال این آثار نیز همچون صدها اثر مشابه دیگر از نعمت نمایش در موزه ی تخصصی سنگ بی بهره ماندند.
شکستن و رها شدن سنگهای تاریخی در نقاط مختلف
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان ادامه داد: این یافته ها زنگ خطر و هشدار جدی برای دستگاه های ذی ربط است زیرا بیش از هر زمان دیگری لزوم ایجاد یک بانک تخصصی از آثار سنگی موجود در کازرون را بیان کردند با این وجود این موضوع تاکنون به هیچ وجه تحقق نیافته و در صورت تحقق هم می تواند تبدیل به یک مرکز مطالعاتی بر روی آثار سنگی باشد و هم تاریخ کازرون را در قالب موزه برای بازدیدکنندگان و علاقمندان به نمایش در آورد.
وی گفت: گورنوشته های متعدد، ابزار و ادوات سنگی مربوط به حرفه های سنتی، شیرهای سنگی، پایه ستون های متعدد و... از جمله آثاری هستند که امروز در گوشه گوشه شهرستان کازرون، از نقاط شهری و روستایی گرفته تا سطح مزارع و باغهای این شهرستان پراکنده شده اند و بیش از هر زمان دیگری به توجه خاص مسئولان و دستگاه های ذی ربط برای جمع آوری، طبقه بندی و نگهداری اصولی نیازمندند.
عباسپور اظهار داشت: گرچه صدای شکسته شدن و از بین رفتن این سنگها ممکن است به گوش بسیاری نرسد، اما طنین این صداها لرزه های اسفناکی را بر پیکر هویت و فرهنگ ما می اندازد و اینها هشداری اساسی هستند که مشابه آن تقریبا در همه شهرستانهای دیگر استان فارس نیز دیده می شود.
اگه این آقایون درک و شعور هویت و عرق ملی ندارند بقیه باید چیکار کنند... چطوری اگر الاغ یا حیوون یه شخصیت به اصطلاح مذهبی بود که گنبد و مرقد میزدن براش...؟؟!!!1
میخواهم بگویم دوصد گفته چو نیم کردار نیست .