اگر بپذیریم حرکت به سوی ارتقا فرهنگ در هر جامعهای جز با تکیه بر برخی ملزومات که از بستریترین آنها میتوان به فضاهای فیزیکی فرهنگی اشاره نمود، امکانپذیر نمیباشد، و اگر تنها اندکی خبرهای منتشر شده طی چند سال گذشته در خصوص بودجههای اندک تخصیص یافته به امور فرهنگی و به ویژه فضاهای فرهنگی در سطح شهرستان کازرون را مرور کنیم، آنگاه اختصاص یک میلیارد و هفتصد و پنجاه میلیون تومان اعتبار برای ساخت 5 مجتمع فرهنگی در بخشهای شهرستان، معنای متفاوتی را نسبت به خبرهای معمول برایمان ایفا میکند.
برای درک بهتر قضیه تنها کافیست وضعیت فعالیتهای فرهنگی و هنری شهرستان کازرون را پیش از راهاندازی مجتمع فرهنگی و هنری فعلی و پس از آن مقایسه کرده و یا کیفیت و کمیت برنامههای برگزار شده در سالن فعلی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی را نسبت به سالن باغنظر که در گذشته مورد استفاده قرار میگرفت، مقایسه کنید تا با بررسی این مثالِ ملموس به نقش موثر فضاهای فیزیکی در پیشبرد فعالیتهای فرهنگی پی ببرید.
وجود چنین خروجی مثبتی در تصویب بودجه 1750میلیون تومانی جهت ساخت مجتمعهای فرهنگی در بخشهای کازرون، از سوی بدنهی دولت حاکی از دو مسئلهی عمده است. یکی آنکه دولت در گام نخست درک و نیازسنجی درستی را انجام داده و پی به نیاز اساسی استعدادهای نهفته در دل روستاها و بخشها به وجود چنین فضاهایی برده و در گام دیگر بر لزوم تأمین چنین نیازهایی در هر شهر نیز تأکید نموده و به گونهای سعی در تأمین نیاز هر جامعهی شهری، در همان شهر جهت جلوگیری از پراکندگی و هدر رفت توانمندیهای آن نموده است. البته همواره شبهاتی نیز در خصوص سایر اهداف وجود دارد که در این زمینه تنها زمانی میتوان ابراز نظر و عقیده نمود که این شبهات قطعیت یافته باشند.
اما آیا تأمین فضاهای فیزیکی میتواند به تنهایی مثمر ثمر باشد؟ در این خصوص بسیاری از کارشناسان معتقدند گرچه مجتمعهای فرهنگی میتوانند تکیهگاهی مناسب جهت فعالیتهای فرهنگی قلمداد شوند، اما بدون شک جز با بهرهمندی از مدیران کارآمد و به ویژه استفاده از هنرمندان کارآزموده که بتوانند محیطهای فرهنگی را از بلقوه به بالفعل تبدیل نمایند، نمیتوان انتظار باروری هر فضا را داشت.
اگر این نکته را با دقت بیشتری بررسی نماییم، به وضوح درخواهیم یافت چنانچه دولت نتواند پس از افتتاح این مجتمعها، با استفاده از نیروهای هنرمند و کارآزموده روح فرهنگ و هنر را در کالبدشان بدمد، تنها موجب افزایش انتظارات عمومی خواهد شد. بدون شک این موضوع به لحاظ اهمیت، پیش از هر نکتهی دیگری بایستی مورد بررسی قرار گیرد و از هماکنون ساماندهی برنامههایی منظم جهت تأمین نیازهای نرمافزاری و انسانی این مجتمعها در دستور کار قرار گیرد.
گرچه نبایستی فراموش کنیم هنوز هم با تراکم فضاهای فرهنگی در نیمهی شمالی شهر کازرون، نیاز به وجود چنین فضاهایی در قسمتهای دیگر شهر احساس میشود و بایستی اقداماتی اساسی نیز در این خصوص صورت پذیرد.
منبع : کازرون نوشت